Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Този заместител на захарта е най-полезен за дебелото черво и стомаха

05 октомври 2024, 21:24 часа

Учени от института Лайбниц (Германия) са открили, че подсладителят тауматин може да намали възпалението в човешкия стомах, както и да унищожи бактерията Helicobacter pylori, която причинява рак на стомаха и дебелото черво. Резултатите от изследването са публикувани в списание Food Chemistry.

Заместителят на захарта, който е най-полезен за дебелото черво и стомаха 

За да оценят противовъзпалителните свойства на тауматина, учените проведоха серия от експерименти върху човешки и свински клетъчни линии. Те открили, че този подсладител, когато се смила, освобождава горчиви пептиди (вид органично вещество), които стимулират киселинната секреция в човешките стомашни клетки и потискат възпалителните реакции.

Лекар: Дефицитът на този витамин е пагубен за дебелото черво

За да научи повече за противовъзпалителните ефекти на откритите пептиди, екипът първо изследва как стомашните клетки реагират на добавянето на протеини на Helicobacter pylori. Бактерията H. pylori може да причини възпалителни заболявания и рак на стомаха. За разлика от много други бактерии, тя е в състояние да оцелее в изключително кисели храносмилателни сокове, като ги неутрализира.

Излагането на H. pylori причинява освобождаването на провъзпалителен интерлевкин 17A в тестваните клетки. Въпреки това, след като са били третирани с един от пептидите, произведени от тауматин, активността на възпалителния агент намалява с 89,7%.

Учените подчертават, че концентрациите на пептиди, тествани в проучването, се основават на количеството, което може да се получи от консумацията на налични в търговската мрежа подсладители на таблетки.

Други заместители на захарта

"Има много заместители на захарта и те се различават по вкус, съдържание на калории и структура. Ако решите да замените захарта, по-добре изберете некалорични. Останалото е въпрос на вкус. Също така имайте предвид, че сорбитол, ксилитол, еритритол и алулоза в големи дози могат да имат известен слабителен ефект. Те са пробиотици, подхранват чревната микрофлора и стимулират нейната работа. Приблизително същия ефект ще получите, ако ядете, да речем, много сливи. Аспартамът и ацесулфамът са много редки, но могат да бъдат свързани с алергии", казва руският лекар Дария Русакова.

"Освен това аспартамът и неговите соли не могат да се използват при рядкото генетично заболяване фенилкетонурия, при което аминокиселината фенилаланин не се усвоява. Неочевидните източници на фенилаланин включват сода без захар и дъвки. Аспартамът не е опасен за здрави хора. Има мит, че се разпада на метанол, отрова. Но количеството метанол е изключително ниско и ние получаваме много повече метанол при смилането на плодове и плодове, където метанолът е част от пектина", допълва експертът.

"Всички дози подсладител в продуктите се изчисляват със стократен резерв, това е предписано в Codex Alimentarius. Тоест изкуствената захар в някои дъвки е 100 пъти по-малка от дозата, която на теория може да причини отравяне. Също така едва ли е възможно да се прекалява с подсладителя в чая: ако излишъкът от обикновена захар се възприема като прекомерна сладост, тогава излишъкът от подсладител, напротив, дава горчивина - невъзможно е да се пие такава напитка", казва още д-р Русакова.

Лекар: Това са най-добрите храни за здравето на дебелото черво

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес