Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Това е най-доброто мляко за сърцето

20 юли 2023, 08:08 часа

Млякото като източник на наситени животински мазнини многократно е обявявано за вреден хранителен продукт за здравето на сърцето и съдовата система.

Кое е най-полезното мляко за сърцето?

Учени от университета в Копенхаген (Дания) представиха доказателства, че пиенето на пълномаслено мляко е просто полезно, тъй като намалява нивото на "лошия" холестерол в кръвта.

Кардиолог: Това е най-полезният сок в жегите, пийте го всеки ден за здраво сърце

„Пълномасленото мляко не е по-лошо от нискомасленото мляко и дори може да бъде по-здравословен вариант“, заключават те.

Заключението им е подкрепено от данни от експерименти, включващи 18 здрави възрастни. По указание на учените доброволците пиели мляко всеки ден в продължение на три седмици – 500 мл обезмаслено (в една група) или пълноценно (в друга група).

Резултатите от експеримента са следните: В двете групи е установено еднакво количество "лош" холестерол (липопротеин с ниска плътност), но в групата, която консумира пълномаслено мляко, има по-високи нива на "добър" холестерол (липопротеин с висока плътност).

Това са най-добрите ядки за сърцето и мозъка на възрастните хора

Според експертите „добрият“ холестерол има положителен ефект върху здравето, като пренася „лошия“ холестерол от артериите в черния дроб, където по-бързо се разгражда и отделя. По този начин употребата на пълномаслено мляко е от полза за сърцето и кръвоносните съдове.

Трябва да се отбележи, че в по-ранни проучвания учените са установили връзка между консумацията на млечни продукти с високо съдържание на мазнини и намаляването на вероятността човек да развие диабет.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес