Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Това е най-добрият плод за пушачите и хората с високо кръвно

24 март 2023, 10:51 часа

Един плод трябва задължително да присъства в диетата на хората с високо кръвно, както и на пушачите. Това доказват норвежки учени, пише изданието Healthline. Проучването, проведено от тях, са участвали повече от сто пушачи с наднормено тегло и активни пушачи на възраст от 45 до 75 години.

Най-добрият плод за пушачите и хората с високо кръвно

По време на въвеждащия период от диетата на участниците в проучването са били изключени напълно следните продукти - киви, ядки, нар, домати, горски плодове, чай и кафе. След това всички те са били разделени на три групи под говорещите имена: „Киви“, „Антиоксиданти“ и „Контролна група“.

Лекар: Този плод предпазва от инсулт - яжте по 100 гр на ден от него

Участниците в първата група са консумирали три кивита на ден. Втората група е консумирала храни с антиоксиданти, включително сок от боровинки, слънчогледови семки и брюкселско зеле. Менюто на представителите на третата група е останало непроменено.

В края на експеримента е било измерено систолично кръвно налягане на всички участници в него. Оказва се, че при хората, които ядат киви, то е намаляло от първоначалното ниво с 10 mm Hg, в сравнение с увеличение от 2 mm Hg при представителите на контролната група и тези от групата на антиоксидантните храни. Учените стигат до извода, че по отношение на здравето на сърцето, кивито превъзхожда дори „авторитетните“ антиоксидантни храни.

Не изхвърляйте кората на този плод - чаят от нея отпушва артериите и забавя стареенето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес