Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Тези 6 подправки държат кръвното и диабета под контрол

17 май 2023, 15:47 часа

Диабетът и високото кръвно са сред най-често срещаните заболявания. Но консумацията на определени подправки помага за контролирането на двете заболявания.

6 подправки за контрол на диабет и високо кръвно 

Босилекът е незаменим при високо кръвно налягане. Съдържащият се в него евгенол се бори срещу веществата, които стесняват кръвоносните съдове, като спомага за понижаване на кръвното налягане.

Чесън - той не само придава вкус на храната, но има и редица ползи за здравето. Консумацията му може да понижи кръвното налягане чрез увеличаване на количеството азотен оксид в тялото. Освен това чесънът отпуска и разширява кръвоносните съдове.

Лекар: Едва ли предполагате, че този сладък плод сваля кръвната захар

Канела - тя е широко използвана подправка. Канелата е изключително полезна за понижаване на кръвното налягане. Проучване при гризачи установява, че екстрактът от тази подправка намалява както внезапното, така и продължително повишаване на кръвното налягане.

Куркума - куркуминът, съдържащ се в нея, регулира нивата на кръвната захар и предотвратява развитието на диабет. Хората с преддиабет, които са приемали ежедневно капсули с куркумин, са успели да забавят появата на диабет. Това показват данните от дългосрочно проучване.

Сминдух - той се счита за ефективно средство за контролиране на нивата на кръвната захар. Проучване установява, че ежедневната консумация на 10 грама семена от сминдух, накиснати във вода, помага за контролиране на диабет тип 2.

Лекар разкри с каква вода трябва да се къпят диабетиците

Джинджифил - той отдавна се използва като лекарство и хранителна добавка. Той помага за подобряване на храносмилането и понижаване нивата на кръвната захар. Екстрактът от джинджифил има антихипергликемични свойства. Помага за понижаване на общия холестерол, триглицеридите и повишава серумните нива на добрия холестерол. Диабетът често причинява киселинен рефлукс, а джинджифилът успокоява храносмилателната система.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес