Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени разкриха какво се случва с холестерола ви, когато ядете дренки

28 септември 2023, 15:52 часа

Дренките определено не са едни от най-вкусните полезните, но са едни от полезните. Пренебрегвани са заради типичния им стипчив вкус, което е напълно незаслужено на фона на техните полезни свойства. Според турски учени консумацията им предпазва тялото от ракови клетки, поддържа здравето на сърцето и понижава холестерола, съобщава турското издание Haber7.

Ползи от дренките

Експертите са на мнение, че това е една от най-полезните храни, които укрепват имунната система. Това е диво растение и расте в много региони на Турция.

Дренки: Кой трябва и кой НЕ трябва да ги яде

Червените плодчета са богати на антиоксиданти. Обикновено се събират през септември-октомври и се използват, освен всичко друго, за по-бързо зарастване на кожни рани.

Плодът помага за кратко време да се изведат от тялото токсините, които се натрупват основно поради неправилното хранене и лошите навици като тютюнопушене и консумация на алкохол, твърдят специалистите.

холестрол 

Този плод също помага за ускоряване на кръвния поток и намаляване на високите нива на холестерола. Благодарение на това поддържа здравето на сърдечно-съдовата система и намалява риска от инфаркт. Помага на тези, които имат проблеми с наднорменото тегло, да отслабнат. Отварата от плодчетата при редовна консумация значително решава проблема със затлъстяването.

Освен това дрянът предпазва тялото от ракови клетки и предотвратява разпространението на рака в други части на тялото. Известен е със защитните си ефекти, особено срещу рак на гърдата, простатата и дебелото черво. Поддържа здравето на зъбите. Помага за почистването им от зъбе камък и премахва бактериите, натрупани по венците.

Препоръчително е също децата да консумират редовно този плод за здрава костна система, според портала Haber7 .

Експертите препоръчват и консумацията на лечебна и витаминозма напитка, приготвена по следния начин - една супена лъжица сушени плодчета от дрян се заливат с половин литър вряща вода и се оставят да се варят 15 минути. След това напитката е готова за пиене.

Също така червените плодчета повишават кръвното налягане, така че ще бъдат полезни за тези, които страдат от хипотония. Запарката от тях може да се използва вместо вид енергийна напитка: нейната консумация „възбужда“ нервната система и подобрява концентрацията.

Дрянът има стягащо действие, тъй като съдържа дъбилни вещества. Плодовете му са полезни при лошо храносмилане.

Пектинът в пулпата му подпомага храносмилатените процеси и помага при разстройство.

Консумацията на червените плодчета трябва да се избягва в следобедните часове поради силно тонизиращия им ефект. Консумирани в тази част от деня, те могат да причинят безсъние.

Още: Неподозираните ползи от дренките - ето какви проблеми решават

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес