Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени призовават: НЕ приемайте аспирин профилактично!

21 декември 2022, 10:15 часа

Познатият на всички аспирини се оказва не толкова безвреден, както показват резултатите от многобройни изследвания. По-специално, доказано е, че приемът му причинява много повече вреда, отколкото полза.

Учени от университета Уоруик в Англия настояват лекарите да спрат да предписват аспирин на пациенти като превантивна мярка.

Много хора приемат аспирин редовно, за да се предпазят от инсулт и други сърдечни заболявания. Факт е, че съществуват доказателства, според които редовният прием на аспирин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с десет процента. Някои проучвания са установили също, че аспиринът предпазва от колоректален рак.

Хапчето, което всички пием, но то е пагубно за черния дроб

Защо учените не препоръчват аспирин за профилактика?

Въпреки това, в хода на последните научни изследвания е установено, че честият прием на това лекарство с цел профилактика, в много случаи причинява отрицателни последици за здравето, като вътрешно кървене, хеморагични инсулти, свързани главно със спукани съдове, а не със запушени мозъчни съдове.

Учени от университета в Уоруик проведоха научна работа в световен мащаб, по време на която анализираха всички налични доказателства, както за ползите, така и за вредите от аспирина. В резултат на това експертите стигнаха до следното заключение: по-добре е да не приемате това лекарство с цел превенция.

Защо се слага аспирин в туршиите и вреден ли е той за нас? Малко домакини знаят отговора!

Ръководителят на изследването проф. Айлийн Кларк говори за съществуването на тънка граница между полезните и вредните ефекти на аспирина, когато се приема ежедневно.

Поради тази причина професорът съветва да се внимава с това лекарство.

"Опасно е аспиринът да се предписва на всички пациенти при липса на точно разбиране на отрицателните ефекти, които възникват от ежедневната му употреба. Потърсете алтернатива на аспирина", съветва още проф. Кларк.

Ако сложите това при прането, резултатът ще е удивителен!

Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене и не замества консултацията със специалист! Преди прием на лекарства се консултирайте с лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес