Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Очите са входна врата за коронавируса

11 май 2020, 22:15 часа

Екип от лекари и лаборанти от института Джон Хопкинс доказват, че очите и околните тъкани представляват сериозен риск от заразяване с коронавирус. Твърденията от изследването са публикувани на 9 май.

От документа става ясно, че очите могат да се окажат идеалните “входни врати” за COVID-19. Учените изследвали тела на 10 човека, починали от болести, нямащи нищо общо с коронавируса, като открили, че очите им и областта под клепачите произвеждат солидно количество АСЕ2. Това е ензимът, за който се знае, че улеснява проникването на COVID-19 в човешкото тяло. Този ензим се намира на много места - като устата и белите дробове, но досега не се знаеше, че очите ни го имат в толкова големи количества.

Нещо повече – според изследването, още един ензим, наречен TMPRSS2, допълнително помага на вируса да се промъкне през порите и кръвоносните съдове, а очите ни имат големи количества и от него. Лекарите отдавна предупреждават хората да пазят очите си като начин да предотвратят заразяване. Освен това вече е известно, че сълзите могат да разпространяват коронавируса. Заради това експертите смятат, че освен като входна врата, очите могат да играят и ролята и на резервоар за вируса, като така се създава риск от предаването му от човек на човек.  

За опасността от проникване на коронавируса през очите предупредиха преди дни и учени от Хонг Конг. Според тях SARS-COV-2 е доста по вирулентен от SARS, който зарази над 8 000 души през 2002 – 2003 година и причини смъртта на около 800 души. Въпреки това, от Хонгконгския университет уточняват, че добрата хигиена, а не носенето на защитни прегради пред очите остава най-важният компонент за предпазване от заразяване. „Изследванията сочат, че този коронавирус може да запази свойството си да заразява за известен период от време извън тялото и ако ръцете ви са мръсни, а вие търкате очите си, има голям риск от заразяване. Така че според мен хигиената на ръцете и остава от първостепенна важност“, казва професор Майкъл Чан.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес