Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени направиха изненадващо откритие за продължителността на живота при хората с висок холестерол

17 май 2023, 14:24 часа

Международен екип от изследователи направи неочаквани открития за продължителността на живота при хората с висок холестерол.

Висок холестерол и продължителност на живота

Според учените хората с високи нива на "лошия холестерол" всъщност живеят толкова дълго, колкото техните връстници с ниски нива на липопротеини с ниска плътност в кръвта.

Учени разкриха по колко чаши кафе на ден чистят артериите от холестерола

Авторите на проучването са анализирали данните от предишни проучвания, които включват общо 68 000 души над 60-годишна възраст и поставят под съмнение хипотезата, че хората с висок холестерол имат по-висок риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания. Те поставят под съмнение и твърдението, че хората с висок холестерол трябва да приемат статини, за да намалят концентрацията на липопротеини в кръвта си.

Според учените всяко проучване, което са прегледали, не показва или никаква връзка между „лошия холестерол“ и смъртта от сърдечна и съдова дисфункция, или обратна корелация. Последното означава, че високото ниво на липопротеин с ниска плътност често съпътства по-дълъг живот. Това може да се обясни с факта, че холестеролът може да предпази човек от неврологични заболявания като болестта на Паркинсон или синдрома на Алцхаймер.

В бъдеще изследователите планират да открият защо лошият холестерол е рисков фактор за сърдечни заболявания при по-младите хора, но не и при по-възрастните.

Лекар: Тези 3 вида месо са най-полезни при висок холестерол

Липопротеините с ниска плътност са носители на холестерола, който често се нарича "лош холестерол" поради връзката му с риска от атеросклероза. За разлика от тях, липопротеините с висока плътност значително намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес