Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Гладуването предпазва възрастните хора от тези заболявания

10 март 2023, 13:32 часа

Гладуването е ефективен начин за предпазване от заболявания, свързани с възрастта. Това заключение направиха изследователи от Калифорнийския университет в Ървайн. То може да ускори метаболизма на организма и да го предпази от заболявания, свързани с възрастта, показва изследване на американски учени.

Нашето тяло също има циркадни ритми, а вътрешните органи са сложни механизми, които се подчиняват на интервали от време, за да поддържат хомеостазата в отговор на промените в околната среда. Науката знае, че храната влияе върху тези ритми в периферните тъкани.

Най-добрият лек за възрастните хора - 1 супена лъжица от това чисти артериите от плака

Заболяванията, от които гладуването предпазва възрастните хора

Изследователите са открили, че гладуването също влияе върху циркадните ритми и предизвиква специфичен клетъчен отговор, който е необходим за постигане на специфична времева генна регулация. Например, скелетните мускули са два пъти по-възприемчиви към гладуване от черния дроб. Тези открития са получени в проучване, включващо лабораторни мишки, които са били подложени на 24-часово гладуване.

В резултат на липсата на храна тялото преминава към специален етап на очакване на пристигането на храна, което води до нов ритмичен цикъл на генна експресия. С други думи, гладуването може да препрограмира цял набор от клетъчни реакции.

Следователно оптималното и навременно гладуване може да бъде стратегически подход за управление на клетъчните функции и по този начин за защита срещу свързани с възрастта заболявания като диабет, рак, деменция, костно-ставни заболявания, висок холестерол, хипертония, инфаркт, инсулт.

Лекар разкри по колко яйца на ден могат да ядат възрастните хора

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес