Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са храните, които повишават кръвната захар. Внимавайте с тях!

20 юли 2021, 15:32 часа

Повечето хора асоциират кръвната захар с диабет и други заболявания. Истината е, че кръвната захар е медицински термин, отразяващ концентрацията на глюкоза, циркулираща в кръвообращението.

Съществуват храни, които са способни много по-бързо да покачат нивото на кръвната захар, отколкото други. Става въпрос най-вече за въглехидратите.

За предпочитане е хората, които имат висока кръвна захар, да внимават изключително много какво похапват. Те трябва да приемат колкото се може повече фибри и зеленчуци. Не е добра идея да консумират големи количества натрий, мазнини и въглехидрати с висок гликемичен индекс.

15 лесни начина за понижаване на кръвната захар

Не е чак толкова трудно да се ограничавате. В началото може и да имате известни затруднения, но с времето ще свикнете да замествате вредните съставки от рецептите със здравословни такива, които нямат да способстват за повишаване нивата на кръвната захар.

Именно това балансирано хранене няма да ви позволява да приемате твърде много храни с висок гликемичен индекс, а ще подпомогне нормализирането на кръвната захар и това да се чувствате завидно по-добре.

Кои са храните, които хората с висока кръвна захар не е добре да консумират?

Специалистите съветват да се избягва захарта. Не е добра идея чаят, кафето и останалите напитки да бъдат подслаждани с нея. Не се препоръчва още консумация на газирани напитки, които са с високо съдържание на захари. Освен, че ще ви навредят здравословно, те ще допринесат за качването на килограми.

Наред с бялата захар и напитките не е добре да се изкушавате и от всички онези сладкарски изделия, предлагани по рафтовете в магазините. Те може и да са вкусни, но не са здравословни. Умеят бързо да повишават кръвната захар, затова трябва максимално да се избягват.

Става въпрос за всички сладкиши, кейкове, торти, пасти, вафли, бонбони.

Други храни, които хората с висока кръвна захар трябва категорично да си забранят, е кожата на пилето, кокосови орехи и всякакви видове ядки. Избягвайте също сметаната, маслото и най-вече маргарина.

Много е важно човек да се научи да селектира прецизно храните, които ще консумира и да се грижи за здравето си.

Това са само една малка част от храните, от чието похапване да се въздържате. 

Посещавайте редовно лекар и се консултирайте по всеки въпрос, свързан със здравето ви, с него.

Надяваме се да сме били полезни с информацията, която споделихме с вас!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес