Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези симптоми на висок холестерол засягат ставите и очите

03 август 2023, 13:24 часа

Как да разберете, че нивото на холестерола е високо - това може да издават някои симптоми, свързани със ставите и очите.

Високите холестеролни нива при повечето хора не причиняват никакви симптоми, докато не се появят атеросклеротични плаки. Появата им може да причини сериозни проблеми, като развитие на хипертония и дори инфаркт или инсулт.

Специалисти от Британския кардиологичен център, който изучава заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, назоваха външни признаци, които всеки може да забележи, ако се вгледа внимателно в очите и тялото си. Един от тях са ксантомите на сухожилията. Тези образувания, причинени от високите холестеролни нива, могат да се появят на ставите на ръцете, коленете или ахилесовото сухожилие зад костта.

Симптоми на висок холестерол

Ксантелазмата са малки жълти бучки от плаки, които могат да се видят във вътрешния ъгъл на окото. Някои промени засягат вътрешността на окото. В случая около роговичната дъга се появява бледобял пръстен.

Лекар: Зеленчуците в този цвят свалят холестерола

Ако откриете някой от тези признаци, трябва да се консултирате с лекар, за да ви назначи съответните изследвания.

Кръвен тест, който измерва холестеролните нива, се нарича "липиден профил". Той определя нивото на "добрия" холестерол (HDL), "лошия" (LDL) и триглицеридите. Нормалните нива на този показател варират от 3,1 до 5 mmol/l.

Следните признаци показват хроничен излишък на липиди в организма:

  • болка в гърдите след физическа активност;
  • ускорен сърдечен ритъм (аритмия);
  • болка и спазми в краката, подуване на крайниците;
  • задух, нарушение на дихателния ритъм;
  • систематично повишаване на кръвното налягане;
  • образуване на паякообразни вени, разкъсвания на микросъдове;
  • нарушение на паметта, намалена концентрация;
  • бърза уморал
  • повишена раздразнителност;

По-тежки симптоми на патология, като пристъпи на ангина, се развиват с критични холестеролни нива. Това става причината за прединфарктно състояние.

Стабилно високите нива на холестеролни отлагания са опасни преди всичко за появата на атеросклеротични плаки, които намаляват диаметъра на кръвоносните съдове. Постепенно се развива атеросклероза, транспортът на кислород и хранителни вещества до сърцето се забавя. Нарушаването на кръвообращението първо причинява пристъпи на стенокардия и с течение на времето води до сърдечна исхемия, инсулт.

Стените на съдовете губят своята еластичност, образуват се кръвни съсиреци, които могат напълно да запушат артерията. Кръвните съсиреци причиняват инфаркт. Тези заболявания водят до трайни увреждания и дори смърт.

Още: Свалят холестерола и вдигат хемоглобина - топ 8 на плодовете и зеленчуците, които да ядете през юли

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Предоставената в нея информация не замества балансираното хранене, както и консултацията с лекар или диетолог!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес