Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слънчогледови семки - как влияят на кръвното

14 септември 2024, 11:43 часа

Слънчогледовите семки са висококалоричен продукт, който се счита за далеч от най-здравословния. Въпреки това, ако запомните мярката, те ще ви бъдат полезни, съобщава диетологът д-р Дестини Муди. 

Как слънчогледовите семки влияят на кръвното?

Семената могат да се пържат или пекат във фурната, поръсват се със сол или се консумират неосолени – във всеки случай този продукт е изключително популярен. 

"Ако не се увличате по този продукт, то той наистина може да е от полза за вашето здраве", твърди диетологът. Една порция (около четвърт чаша) съдържа около 205 kcal, 18 гр мазнини, 7 гр въглехидрати и същото количество протеин. 

Лекар разкри какво ще се случи с холестерола ви, ако ядете слънчогледови семки

Семената подпомагат работата на сърцето. Подобно на други ядки и семена, слънчогледовите семки са добър източник на протеини, казва диетологът д-р Дестини Муди.

"Учените са доказали, че този микронутриент е от съществено значение за здравето на сърцето, помага за контролиране на теглото и кръвното налягане, предпазва от хронични заболявания", казва още експертът.

Коментираният продукт подобрява състоянието на кожата. Семената съдържат витамин Е и мастни киселини, предпазват от ултравиолетовите лъчи, правят кожата по-хидратирана и сияйна.

"Семената на слънчогледа са продукт, богат на мазнини. Ако ги консумирате в малки количества, наистина няма да искате да ядете няколко часа. Впоследствие това ще има положителен ефект върху фигурата ви. Просто изберете тези, които не съдържат сол или други добавки", казва диетологът.

Една кафена чашка от тези семена може да съдържа до 12 грама фибри. Този елемент ви помага да се чувствате сити възможно най-дълго, а също така има благоприятен ефект върху състоянието на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система.

"Тези семена съдържат магнезий, елемент, който е отговорен за спокойствието и регулирането на нервната система. Следователно този продукт помага в борбата с лошото настроение. Той съдейства за защита на тялото от оксидативен стрес. Това се дължи на витамин Е в състава му, който се счита за мощен антиоксидант", казва още експертът.

Слънчогледовите семки съдържат и селен, важен елемент за поддържане на имунната система.

"Въпреки всички предимства, опитайте се да не се увличате по тези семки. Първо, те са с високо съдържание на калории. Така че не забравяйте да контролирате количеството, което ядете, в противен случай те няма да донесат полза, а вреда. Второ, те са с високо съдържание на омега-6. Това са важни мастни киселини, но ако са в излишък, рискът от възпаление и обостряне на хронични заболявания ще се увеличи. Трето, семената най-често са солен продукт. А солта, както знаете, задържа вода в тялото, причинява отоци и вреди на сърцето. Ето защо, за да сведете до минимум вредата, пригответе закуската сами, като използвате минимум добавки и изсушите семките в микровълновата печка", споделя още експертът и допълва, че оптималното количество слънчогледови семки, което може да се консумира за денонощие е до 100 гр и това количество не бива да се превишава. 

Лекар: Яжте по 100 гр слънчогледови семки всеки ден и вижте какво ще се случи с тялото ви

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес