Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Симптоми на ревматизъм и артрит, които не бива да пренебрегвате

29 август 2024, 09:13 часа

Навременната диагностика на много заболявания става по-лесна, ако човек "слуша" тялото си. Това важи и за болките в ставите и ревматоидния артрит.

Още: Чувствате се изтощени: Яжте повече от тези храни

Какво е ревматоиден артрит

Това заболяване е свързано с хронично възпаление, което засяга ставите и се среща повече при жени, отколкото при мъже.

Според специалисти ревматоидният артрит е автоимунно заболяване. Това означава, че човешката имунна система излиза от релси и атакува тялото. Такава атака се извършва от белите кръвни клетки, които вместо да атакуват бактерии и инфекции, атакуват здравите тъкани около ставите.

Симптоми на ревматоиден артрит

Болки в ставите

Болката е основният симптом, който характеризира това заболяване. Болката първо започва в пръстите на ръцете и след това се разпространява към китките, раменете, бедрата и коленете.

Болката в китката е важен показател при диагностицирането на това заболяване.

Усещането за скованост

Това заболяване се свързва и с усещането за скованост на ставите, което се появява сутрин. Обикновено човек изпитва трудности при раздвижването на ставите.

Ако този симптом продължи повече от шест седмици, е препоръчително да се консултирате с лекар.

Оток

В началото заболяването се проявява и с подуване на ставите и пръстите на ръцете и краката. Може да срещнете и трудности при обуването в резултат на отока.

Непоносима горещина

Такова нещо може да не е много видимо, но ставите, засегнати от възпалението, са много горещи на допир. Обикновено, когато китките и пръстите са прекалено горещи, те също са сковани.

Дисфункция

Това заболяване възпрепятства изпълнението на ежедневните дейности. Ако засяга предимно коленете, може да имате затруднения при качване или слизане по стълби.

Умора

Всички хора, засегнати от това заболяване, се чувстват много уморени. Умората е основен симптом на много автоимунни заболявания.

Загуба на мускулна маса

Ако забележите намаляване на мускулната маса или силата и издръжливостта, трябва да се консултирате с лекар. Загубата на мускулна маса обикновено настъпва една година след началото на заболяването.

Депресия

Проучванията показват, че депресията е два до четири пъти по-честа при пациенти с ревматоиден артрит. Това е така, защото възпалението засяга и нервната система.

Дразнене на очите и устата

Понякога заболяването се проявява и с дразнене и сухота на очите и устата. Ревматоидният артрит също причинява възпаление на слюнчените и слъзните жлези.

Увреждане на нервите, кожата и органите

Възпалението засяга и кръвоносните съдове и причинява оток. Когато възпалението засяга нервите, крайниците стават изтръпнали или слаби. Хората, които страдат от болки в ставите, са по-застрашени от заболявания на сърцето, белите дробове или храносмилателната система.

Още: Подут корем: С тези лесни хитрости ще забравите за този проблем

Информацията в тази статия има за цел да допълни, а не да замени съветите от вашия лекар и не е предназначена да покрие всички възможни употреби, предпазни мерки, взаимодействия или нежелани ефекти. Тази информация може да не отговаря на вашето специфично здравословно състояние. Ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес