Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По какво се познава токсичното увреждане на черния дроб

16 февруари 2024, 14:46 часа

Токсичното увреждане на черния дроб, известно още като хепатотоксичност, представлява сериозен здравен проблем в САЩ и европейските страни. Този вид увреждане възниква след приемане на лекарства или вещества, които не са свързани с фармакологията. Способността на черния дроб да филтрира го прави уязвим на токсини.

Чернодробни токсини

Голям брой лекарства, особено антибиотици и противовъзпалителни средства, са свързани с токсичното увреждане на черния дроб. Продукти от промишленото производство и някои естествени вещества, като гъби и прекомерна консумация на зелен чай, също могат да предизвикат проблеми.

Лекар: Тези продукти увреждат най-много черния дроб

Симптоми на токсичното увреждане на черния дроб

Симптомите на този проблем са подобни на вирусния хепатит и включват жълтеница, гадене, промени в цвета на изпражненията и урината, хронична умора, коремна болка и други. Важно е да се отбележи, че повечето симптоми се проявяват няколко часа след контакт с токсините, но някои случаи могат да имат отложено проявяване.

черен дроб

Продукти, свързани с токсичното увреждане на черния дроб

Лекарства: Испанската агенция за фармакологичен контрол съставя списък с доказани токсични лекарства. Този списък помага да се разбере дали лекарства от лечебни растения могат да предизвикат увреждане на черния дроб.

Билки и хранителни добавки: Противно на обичайното вярване, някои билки и хранителни добавки с растителна основа могат да увеличат риска от токсично увреждане на черния дроб. Неконтролираната консумация и комбиниране на такива продукти трябва да се избягва.

Лекар: Всички го пием, но това е най-токсичното хапче за черния дроб

Гъби и химически препарати: Някои гъби съдържат хепатотоксични токсини, които могат да доведат до сериозни последици. Също така, наркотици, хербициди, пестициди и други химически препарати също могат да бъдат причина за токсичното увреждане на черния дроб.

Токсичното увреждане на черния дроб е сериозен проблем, който вече засяга значителна част от населението. Избягването на непроучени и потенциално вредни вещества е ключов елемент за предотвратяване на този проблем. 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика! Единствено лекар може да постави правилната диагноза!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес