Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оцет бори бактериите по-добре от антибиотиците

01 март 2014, 14:18 часа

Оцетната киселина може да бъде използвана като евтино нетоксично средство за борба с устойчивите на антибиотици щамове на бактерии, които предизвикват туберкулоза, както и с други патогени, резистентни на лекарства. Това установиха учени от Венецуела.

Откритието е направено по време на тестване на препарат, който е трябвало да бъде разтворен в киселина. Оказало се, че в контролната проба, където е имало само киселина, са умрели всички микробактерии. 30-минутното въздействие с 6-процентна киселина е позволило да се намали количеството на микобактериите от 100 милиона до пренебрежимо малки стойности.

Микобактериите предизвикват туберкулоза и проказа. В околната среда е често разпространена е и микробактерия, която не предизвиква туберкулоза. Тя се среща дори в питейната вода и е устойчива към много обеззаразяващи препарати. Ако такава бактерия попадне на място, където се извършват операции или козметични процедури, могат да възникнат сериозни инфекции. Тъй като е резистентна към много видове антибиотици, лечението продължава с месеци, отбелязва Хауърд Такиф от Венецуелския институт за научни изследвания.

Източник: БТА

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес