Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няколко лесни трика, с които ще си спестим излишните килограми по време на празниците

20 декември 2022, 13:43 часа

Празниците са момента, преди който много хора започват да се подлагат на сума ти диети, за да могат в новогодишната нощ да изглеждат по-добре, а и за да не се чувстват така гузно в празничните дни, когато се наслаждават на всичката храна около себе си.

Но има няколко дребни тайни, които ще позволят на всеки да е в добра форма в празничната нощ, според ендокринологът Виктория Садовская.

Защо качваме килограми през зимата?

Първо трябва да добиете навика да хапвате зеленчуци на всяко хранене, като с тях започва храненето ви. Тялото дълго усвоява фибрите и така ще се чувствате по-сити, за по-дълго. 

Според ендокриноложката трябва да сте внимателни и с леките закуски, защото понякога обилният обяд се оказва по-нискокалоричен от тях.

Между всяко отделно хранене можете да си позволите кисело мляко, плодове или филийка зърнен хляб със сирене и домат. За разлика от тях, ядките, барчетата, сушените плодове, сладкишите не дават усещане за ситост, но пък са много калорични.

Важно е и какви добавки имате към храната си. Кетчупът например, сладкото и добавките към киселото мляко; излишното масло в тигана, майонезата и дресингите увеличават доста калориите.

Но дори за тях, можете да намерите здравословни алтернативи - майонезата може да стане гръцки йогурт или заквасена сметана, кетчупът да е горчица или доматки. Вместо сладки млека, купувайте натурални. А месото е най-добре изпечено без масло.

Ако можете, забранете си по-големите количества от сладки неща или ги заменете със здравословни.

Не ям, а качвам килограми - учени разкриха каква е причината

И лайфхакът на Виктория Садовская: между основните ястия, гледайте да не залъгвате глада със сладкиши. Яжте ги като десерт. 

И не забравяйте, че излишните килограми няма как да бъдат свалени без някакъв спорт или физическа активност. Ако нямате време за активно спортуване, правете дълги разходки.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес