Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Намаляването на никотина бил лош метод за отказване на цигарите

23 юли 2015, 15:22 часа

Американски учени изясниха, че постепенното преминаване на цигари с по-ниско съдържание на никотин е неефективен начин за отказване на пушенето.

В експеримент, проведен в продължение на две години, взели участие 135 пушещи мъже. Те били разделени на две групи: първата в продължение на 12 месеца снижавала нивото на никотин в цигарите, а контролната си пушела обичайните цигари. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Addiction.

12 месеца след приключване на експеримента измерили нивото на котинин у участниците – производен елемент от метаболизма на никотина. Този алкалоид се открива в кръвната плазма след употреба на никотин в продължение на седмица и повече.

По неговата концентрация може да се определи колко никотин е попаднал в организма в последните дни. При участниците, които постепенно снижавали съдържанието на никотин, котининът се оказал същият, както и при хората от контролната група, които пушели обичайните си цигари. Тоест всички те отново започвали да пушат предишните количества.

Зависимостта от пушенето може да е два вида – психическа или физическа. При психическата зависимост желанието възниква, когато човек се намира в състояние на стрес или в обкръжение, където се пуши, а също с цел стимулиране на умствената дейност.

Физическата зависимост възниква от действието на никотина, който действа като типичен наркотик, отбелязват медиците.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес