Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите източници на протеин за Коледните пости (Част 1)

20 ноември 2020, 10:30 часа

Едно от предизвикателствата, пред които са изправени много вегетарианци и постещи хора, е включването на достатъчно протеини при липсата на месни продукти. И тъй като протеинът е толкова неразделна част от нашата диета (той помага за възстановяването и изграждането на мускулната ни тъкан, поддържа енергията, създава чувство на ситост по-дълго и помага с множество други биологични функции), важно е да се уверим, че приемаме достатъчно всеки ден.

Нахут

Един от най-важните растителни източници на протеин е нахутът. Една чаша нахут има 14,5 грама протеини и 12,5 грама фибри. А най-хубавото е, че той е универсален и може да се приготвя по множество различни начини, включително любимия за мазане хумус.

Леща

Само в една чаша леща има 14 грама фибри и 17 грама протеин. Освен това, лещата съдържа както разтворими, така и неразтворими фибри, което е чудесно за храносмилането и здравето на сърцето. Пригответе си супа от леща или добавете към салати, или домашно приготвени вегетариански бургери.

Органичен Темпе

Органичните, непреработени соеви продукти като темпе и тофу са чудесен начин за получаване на растителен протеин. Той е супер универсален и може да се използва по различни начини като заместител на месото в много традиционни ястия, като 6 филийки темпе имат 11 грама протеин.

 Едамаме

Всяка от тези малки, соеви шишулки, съдържа мощно количество протеин: 17 грама на чаша и 8 грама мазнини. Можете да го ядете самостоятелно или да го добавите към любимата си салата за допълнителен вкус.

Тофу

Заедно с темпе, тофуто, което се смята за заместител на месото на вегетарианците, известен още като извара от боб, е направен от коагулирано соево мляко и се предлага в различни текстури и твърдост. Тъй като е на основата на соя, не е за ежедневна консумация, но е много засищаш, с около 10 грама протеин на половин чаша.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес