Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Махнете тези вещи от спалнята за по-добър сън

07 февруари 2021, 21:30 часа

Животът ни става все по-забързан и стресиращ, затова е хубаво да превърнем спалнята си в място, където да се откъснем от всички грижи и почиваме на спокойствие. За да е пълноценна почивката ви трябва да се отървете от някои вещи, които ви пречат да се отпуснете. Ето някои от тях:

ЕЛЕКТРОНИКА

Тук влизат таблети, лаптоп, смартфони, телевизор. Всички те излъчват синя светлина. Докато през деня тази светлина вдига настроението и ви събужда, през нощта разрушава цикъла сън-будно състояние. Специалистите препоръчват да избягвате всякакви екрани 2-3 часа преди да се отпуснете на възглавницата. Може би това ще ви е доста трудно, но поне опитайте, като изхвърлите всички електронни устройства от спалнята.

ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ

Защо трябва домашните любимци, особено ако са малки и сладки, да са извън спалнята? Те нарушават съня ви, защото имат навика да се събуждат през нощта и да искат да си играете. Могат дори да предизвикат алергии и астма или да донесат бълхи на спалното ви бельо. Гушкайте си любимата котка или кученце на кушетката, но не и в спалнята.

ХАЛОГЕННИ ЛАМПИ

Нагряват се много и могат да бъдат причина за пожар. Особено вредни са за стаи, в които спят деца.

СЕМЕЙНИ СНИМКИ

Знаете колко е приятно да живеете близо до семейството си, но не и чак толкова близо. Същият принцип се прилага и за семейните снимки. Те са чудесни за всекидневната или коридора, но според Фън Шуй не е добре да стоят в спалнята. С тях в главата ви нахлуват спомени и емоции, които ви разсейват и пречат на съня.

ВЕНТИЛАТОРНА ПЕЧКА

Може да използвате вентилаторна печка, за да затопли спалнята, но задължително я спрете, докато спите. Никога не я оставяйте без надзор. Ако не можа да разчитате на себе си, най-добре я извадете от спалнята.

БЮРАТА

Имате навика да четете в леглото, да работите в леглото. Спалнята ви е място за почивка и сън, където трябва да се избягват всякакви стресови дейности. Първата крачка към по-добър баланс работа-почивка, е да изкарате бюрото навън.

ХРАНА
Едва ли има нещо по-приятно да се събудите през почивните дни и да се насладите на богата закуска в леглото. Да, много удобно, но трохите привличат нежелани насекоми. Дори само от хигиенни съображения, никога не дръжте храна в спалнята.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗГЛАВНИЦИ

Не претрупвайте леглото си с купища възглавници: малки, големи, декоративни. Спестете си неудобството да ги местите насън и да си освободите място.

АЛКОХОЛ

Струва ви се, че когато си пийнете малко алкохол, ви се доспива. Нека това не ви заблуждава. Изследванията показват, че пиенето на алкохол преди лягане пречи на добрия сън, кара ви да се будите през нощта и така сте уморени през целия следващ ден.

ДОПЪЛНИТЕЛНА СВЕТЛИНА

Естествената светлина е идеална за сутрешно събуждане, но може и да попречи на съня ви, ако я пуснете в стаята преди да чуете алармата. Изберете тъмни, плътни завеси, които да стопират светлината и да ви помогнат да заспите.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес