Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Усетите ли това - имате сериозен проблем с бъбреците

08 юли 2023, 05:10 часа

Бъбреците – органите, отговорни за отстраняването на отпадъчните вещества от нашето тяло. Те играят важна роля в поддържането на здравето ни и баланса на течностите в организма. Въпреки това, много хора са безсъзнателни за това, че имат проблеми с бъбреците, докато симптомите не станат сериозни.

Проблемите с бъбреците могат да се проявят по различни начини, но е важно да се отбележи, че първият симптом, който често се появява, е промененото микционно поведение. Това включва промени в честотата на мокрене и количество на изхвърляната урина, както и промени в цвета и смразяването на урина. Тези промени трябва да бъдат внимателно отчетени и консултиране с лекар е задължително, защото те могат да бъдат предупредителен знак за сериозни проблеми с бъбреците.

При нарушения в функционирането на бъбреците, може да се наблюдават следните симптоми:

1. Промени в честотата на мокрене: Ако забележите, че честотата на мокрене се е променила, като сте започнали да отивате по-често или по-рядко в тоалетната, това може да бъде резултат от проблеми с бъбреците. Нередовното мокрене може да бъде предупредителен знак за нарушения в тяхната функция.

Лекар каза какво ще се случи с тялото ви, ако ядете прекалено много яйца?

2. Промени в количество на изхвърляната урина: Ако забележите, че количество на изхвърляната урина е по-малко или по-голямо от обичайното, това може да бъде симптом на проблем с бъбреците. Намаленото количество на урина може да указва на наличието на дехидратация или намалена функция на бъбреците, докато увеличеното количество може да бъде предупредителен знак за нарушения в тяхната функция.

3. Промени в цвета и смразяването на урина: Цветът и консистенцията на урина могат да бъдат указателни за състоянието на бъбреците. Ако забележите промени в цвета на урина, като например тъмно жълт цвят или наличието на кръв в урина, това може да бъде симптом на проблеми с бъбреците. Също така, ако урината става по-смразяваща или образува пяна, това може да бъде предупредителен знак за проблеми с бъбреците, които изискват медицинско внимание.

В случай на поява на тези симптоми е важно да се консултирате с вашия лекар. Той ще извърши подходящи изследвания и диагностика, за да установи причината за проблемите с бъбреците и да предпише съответното лечение.

Важно е да се отбележи, че ранното откриване и лечение на проблемите с бъбреците може да помогне за предотвратяването на сериозни усложнения и запазването на здравето на организма. Затова, бъдете внимателни към сигналите, които ви изпраща тялото ви, и не пренебрегвайте промените в микционното поведение. Здравето на вашите бъбреци е от съществено значение за вашето общо благополучие.

Калоян Мирчев
Калоян Мирчев Отговорен редактор
Новините днес