Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този плод намалява риска от инфаркт и инсулт

18 юли 2024, 16:26 часа

Руският диетолог д-р Алексей Кабанов споделя, че има само един плод, който може да предпази от инфаркт и инсулт. Според експерта този продукт зарежда тялото с всички необходими компоненти, които спомагат за поддържането на добро здраве.

Плодът, който намалява риска от инфаркт и инсулт

„Става въпрос за лимона. Няколко парчета от него на ден осигуряват защита срещу инфаркт и инсулт", казва специалистът.

Кардиолог: НЕ правете това в жегата, увеличава риска от инфаркт и инсулт

Освен това, както посочва лекарят, лимонът може да подобри тена. Експертът добавя: „Пристрастеността към лимона предпазва от развитие на рак, диабет и затлъстяване. Въпреки това, този плод трябва да се консумира с изключително внимание. Той е изключително кисел продукт и съответно може да повлияе негативно на функционирането на стомашно-чревния тракт. Прекомерната консумация на лимон причинява язви, колит, гастроентерит и разрушава зъбния емайл.

Други ползи от лимона

Лимонът е богат на калий и калций, желязо и магнезий, цинк и фосфор. Калият подхранва мозъка и нервните клетки. Калцият, медта и магнезият са важни за поддържането на здрави и здрави кости. Витамините С, В1 и В2, В3 и В5, въглехидратите, мазнините и протеините повишават хранителната и лечебната стойност на този ароматен плод. Витамин С е отличен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали, стимулира производството на колаген и укрепва капилярите.

Флавоноидите, открити в лимона (както и в други цитрусови плодове), могат да намалят риска от исхемичен инсулт, според Американската сърдечна асоциация.

В лимона са открити повече от двадесет противоракови съединения, едно от които е d-лимонен, който забавя растежа на туморите. Лимоненът също така подобрява функцията на червата и помага на тялото да се освободи от токсините. Лимонът има антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства. Киселинната среда на лимона има пагубен ефект дори върху причинителя на холерата.

Яденето на лимони (по един плод на ден) регулира систолното кръвно налягане, намалява болката и възпалението в ставите и помага при астма. Лимонът има антикоагулантни свойства, предотвратявайки образуването на кръвни съсиреци. При едновременното комбиниране на лимони с храни, богати на желязо, усвояването на желязо ще се увеличи значително, което е важно за профилактиката и лечението на желязодефицитна анемия.

Лимоновата вода с мед успокоява гърлото и потиска кашлицата, ободрява и носи облекчение при настинка и грип. Това е един от утвърдените домашни лекове, който е доказал своята ефективност. За да постигнете най-добър резултат, можете да добавите кафена лъжица канела и дори щипка смлян черен пипер. Ако добавите настърган корен от джинджифил и лъжица мед при варенето на вода с лимон, ще получите отлична зимна напитка, която ще подкрепи имунната система и ще подобри настроението ви, тъй като тя често страда при липса на естествена светлина през зимата, споделя още експертът.

Едва ли предполагате, че това може да причини инфаркт

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес