Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са най-необичайните симптоми на висок холестерол

02 октомври 2024, 09:53 часа

Повишеното ниво на холестерол в кръвта може да бъде показано чрез появата на сив "пръстен" по ръба на роговицата на окото и появата на малки жълти възли под кожата на коленете, ръцете и краката, съобщава изданието Daily Mail, цитирайки британският терапевт Мартин Скер.

Най-необичайните симптоми на висок холестерол

Лекарят обяснява, че високият холестерол в кръвта представлява сериозен риск за здравето. Постепенно може да се отложи по вътрешните стени на артериите, образувайки така наречените холестеролни плаки, в резултат на което съдовете се стесняват и еластичността им намалява. Този процес се нарича атеросклероза. Той причинява сериозни последствия, включително коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда и инсулт.

Кардиолог: Една шепа от тези ядки на ден понижава холестерола 

Според лекаря най-лесният начин за определяне на нивото на холестерола в кръвта е кръвен тест. Съществуват обаче и външни признаци, които могат да показват наличиет на тази патология. Един от тях са холестеролни отлагания в кожата, известни като ксантелазми или ксантоми. Това са жълтеникаво-восъчни холестеролни плаки с размери от 10 до 12 mm, които могат да се появят на коленете, ръцете и краката.

Друг признак е така наречената „сенилна дъга“ - сив „пръстен“, ограждащ ръба на роговицата на окото. Учените не знаят защо се появява, каза Скер. Тази дъга понякога се нарича липоидна дъга, защото може да възникне, когато нивата на други липиди (мазнини) в кръвта се повишат.

Какви са симптомите на висок холестерол?

Симптомите на висок холестерол може да не са специфични, но ако ги забележите, трябва да помислите за кръвен тест специално за този показател.

Най-често симптоматиката включва:

  • Слабост, замаяност и нарушение на паметта, когато церебралните съдове са засегнати от атеросклероза.
  • Конвулсии и загуба на чувствителност в крайниците.
  • Появата на паякообразни вени по кожата.
  • Холестеролните отлагания върху клепачите по-близо до моста на носа под формата на белезникави „торбички“.

Методът на лечение зависи от причината, поради която индикаторът се е увеличил.

"Ако причината е лоша диета с излишни мазнини, което отразява високи нива на триглицериди в кръвта, пациентът ще бъде лекуван с диета. Но не винаги е толкова просто.

Има ситуации, когато холестеролът се повишава поради определени промени в тялото, които не зависят от храната. Това може да бъде например генетично обусловени нарушения на липидния състав на кръвта (дислипидемия) или заболяване като хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза)", пояснява експертът.

"Ако лекарят установи, че промяната на диетата не е препоръчителна, на пациента може да бъде предписана терапия със специални лекарства или лекарства, които компенсират функцията на щитовидната жлеза", казва специалистът.

Лекар: Тази билка сваля холестерола и подобрява паметта, здравен съвет за деня, 29 септември

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес