Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези 2 зеленчука обострят подаграта и натоварват черния дроб

25 юли 2023, 14:49 часа

Два зеленчука са особено вредни за хората в пенсионна възраст особено при наличието на подагра, както и за здравето на черния дроб. Руският лекар Александра Степаненко споделя, че това са консервираният грах и доматите. 

Най-вредните зеленчуци за черния дроб

Консервиран грах - консумацията на повече от 3-4 супени лъжици от този продукт на ден застрашава възрастните хора със силно образуване на газове. Освен това може да инхибира производството на ензими и да провокира мастна дегенерация на черния дроб.

Домати - тук, на първо място, си струва да се обърне внимание на произхода на зеленчуците и методите на тяхното отглеждане, тъй като използваните химически торове, пестициди и генетични модификации могат да повлияят неблагоприятно на човешкото здраве. Ето защо, когато избирате този зеленчук, трябва да дадете предпочитание на органични или домашно отгледани продукти, които не съдържат опасни добавки. Освен това лекарят предупреждава, че доматите могат да влошат състоянието на пациенти с подагра.

Какво не трябва да се яде при подагра?

Но все пак не трябва да се пренебрегват ползите от доматите. Редовната им консумация помага за поддържане на здравината на костите. Това е особено важно за възрастните хора.

Доматите са много ефективни при кожни заболявания, лесно премахват акне, помагат при екзема, подобряват състоянието на косата и скалпа, могат да се използват като лек пилинг. Всичко това се дължи на аскорбиновата киселина (тя също е витамин С), която има изразено противовъзпалително и антибактериално действие. Важно е да знаете, че за козметични цели е необходимо зеленчукът да се използва външно, например като част от глинени маски. 

Доматите допринасят за превенцията на болестта на Алцхаймер и други неврологични заболявания. Този зеленчук поддържа нормално осмотично налягане в тъканите, стабилизира метаболизма на солта и е в състояние да намали възпалението, като помага при заболявания като ревматизъм и артрит.

Вижте още: Натурална напитка, която ще понижи нивата на пикочна киселина

За здрав човек препоръчителната доза е 300 гр на ден.

Доматите могат да предизвикат различни реакции на тялото:

  1. Проблеми с храносмилателната система - на хората със заболявания на стомашно-чревния тракт, особено с язва на стомаха, не се препоръчват да ядат домати. Излишната стомашна киселина от домати може да доведе до киселини или киселинен рефлукс (оригване). Доматените семена и кожата могат да причинят синдром на раздразнените черва и подуване на корема.
  2. Алергични реакции - този плод е силен алерген. Реакциите могат да възникнат не само при деца, но и при възрастни.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес