Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Пийте ги всеки ден, това са най-добрите витамини за имунитета през есента, здравен съвет за деня, 4 октомври

04 октомври 2024, 09:49 часа

Диетологът Диана Никитина споделя кои витамини помагат за укрепване на тялото и имунитета в очакване на студеното време.

През есента, поради намаляване на продължителността на дневната светлина и слънцето, както и други метеорологични и атмосферни промени, в човешкото тяло настъпва сериозно преструктуриране, което осигурява адаптирането му към новите климатични условия. За да не се превърне подобна промяна в силен стрес и да увреди имунната система, диетологът д-р Никитина посъветва да подпомогнете тялото с приема на определени витамини.

Най-важните витамини за имунитета през есента

Експертът пояснява за здраве през есента трябва да приемате витамини С и D. Д-р Никитина обръща внимание на факта, че витамин D помага на тялото плавно да коригира своите циркадни ритми, а също така играе ключова роля в укрепването на имунната система. Що се отнася до витамин С, той е необходим за координираното функциониране на имунната и нервната система, за здравословното функциониране на надбъбречните жлези (в допълнение, той намалява нивото на стрес, умора).

Здравен съвет за деня, 28 септември: Лекар: През есента всеки ден приемайте тези 5 витамина

„През есенния период обикновено повечето хора намаляват консумацията на пресни плодове, горски плодове, зеленчуци и свежи подправки. За предотвратяване на дефицити е необходимо да се приемат витаминни комплекси, които съдържат активни форми на витамини от група В, както и минерали и антиоксиданти“, споделя мнението си експертът.

Д-р Никитина добавя, че едно от особено важните за здравето вещества е магнезият, който участва в повече от 300 биохимични процеса, протичащи в човешкото тяло. Изобилието му подобрява устойчивостта на стрес, спомага за нормализиране на съня и подобряване на качеството на когнитивните функции.

Витамин D се съдържа в големи количества в храни от животински произход. Лидерът в съдържанието му се счита за мазна риба от северните райони (например сьомга и херинга), както и нейният хайвер. Съдържанието на витамин D в 100 грама е най-малко 200 IU. На второ място са млечните продукти - мляко, заквасена сметана, сирене, извара и др. Допълнителни източници са още говежди черен дроб и говеждо месо, яйца, морски дарове (скариди, стриди, раци) и някои видове гъби. Сред растителните продукти витамин D се намира в малки количества само в царевичното масло.

"Много е трудно набавянето на дневната доза витамин Д от храната. Преди всичко, защото концентрацията му в храната е много нестабилен показател. Дори в млечните продукти, всички от които са подложени на строг качествен контрол, нивата на витамини могат да варират значително от партида до партида. Естествено, още по-трудно е да се проследи концентрацията му в рибиата. За да получите дневната нужда от витамин D чрез производството му от кожата, трябва да сте навън при слънчево време поне 2 часа", казва още специалистът.

Лекар: В тази ядка има най-много витамини

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес