Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте го всеки ден, този плод забавя стареенето, здравен съвет за деня, 3 октомври

03 октомври 2024, 09:58 часа

Ежедневната консумация на този плод забавя с години стареенето на тялото. В допълнение към голямото количество въглехидрати, нарът съдържа витамини, макро- и микроелементи. Особено полезно е да се яде със семената, които са с високо съдържание на фибри, необходими за храносмилането. Диетологът Андрей Бобровски коментира ползите от този плод. 

Ползи от консумацията на нар

„Предотвратяването на стареенето е друго достойнство на нара. Нарът има благоприятен ефект не само върху младостта на кожата, но и върху костната тъкан и функционирането на храносмилателната система“, допълва лекарят.

Учени: Тази напитка удължава младостта на жените над 40 години 

Нарът може да се консумира не само пресен, но и като сок. Тази напитка ще ви помогне да не се разболеете в сезона на грипа и настинките. В същото време диетологът предупреждава, че хората, които имат алергии и повишена стомашна киселинност, трябва да внимават с този продукт.

Нарът има много полезни свойства. Укрепва сърдечно-съдовата система, подобрява функцията на щитовидната жлеза и състава на кръвта, включително значително спомага за повишаване на хемоглобина. Плодът има антибактерицидно и противовъзпалително действие, ефективен е за профилактика на туберкулоза. 

Плодът е способен да понижи кръвното налягане, така че ползите от него са неоспорими при хипертония. Премахва радиоактивните вещества и токсините от тялото, елиминира последствията от тяхното отрицателно въздействие и лекува черния дроб.

"Бих искал да отбележа ползите от нар за жените, особено по време на менопаузата. Поради факта, че плодът съдържа растителния хормон естроген, неприятните симптоми на менопаузата ще бъдат значително изгладени - тяхното проявление ще стане по-леко. Освен това витамините и микроелементите в нара се грижат за красотата и младостта, подобряват здравето на кожата и косата", казва специалистът. 

Нарът е полезен и за мъжете. Наличието на витамин В12 в състава му стимулира кръвообращението и решава проблеми с потентността.

В допълнение към полезните свойства на плодовата пулпа, корите също имат мощни лечебни свойства. Те съдържат два пъти повече танини, антиоксиданти и феноли от пулпата. От тях се приготвят запарки, отвари и прахове за облекчаване на симптомите на настинка, дизентерия, стоматит и болки в гърлото. Препаратите на базата на кора от нар действат върху окислителните процеси, прочистват черния дроб и намаляват нивото на лошия холестерол. Лекарят пояснява, че продуктите от кори от нар трябва да се приемат в стриктна дозировка.

Този любим на всички продукт състарява тялото с 10 години

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес