Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои симптоми показват, че имате дискова херния?

11 септември 2023, 17:44 часа

Дисковата херния, често наричана приплъзване или херния на диска, може да бъде болезнено и изтощително състояние, което засяга гръбначния стълб. Въпреки че само медицински специалист може да постави окончателна диагноза, има няколко признака и симптома, които могат да ви помогнат да разберете дали имате дискова херния.

Болки в гърба или шията: Един от най-честите показатели за дискова херния е постоянната болка в областта на гърба или шията. Тази болка може да бъде остра, стрелкаща или тъпа и болезнена, в зависимост от местоположението и тежестта на дисковата херния.

Излъчваща болка: Характерен симптом на дискова херния е болката, която се излъчва надолу по ръцете или краката. Тази болка често следва определен нервен път и може да бъде придружена от изтръпване, мравучкане или слабост в засегнатия крайник.

Бабиният лек със зеле, който избавя от болката при дискова херния

Мускулна слабост: Ако забележите слабост в определени мускули, особено в ръцете или краката, това може да е признак за дискова херния. Слабостта се появява, когато дисковата херния притиска или дразни нервите, които контролират мускулната функция.

Изтръпване или мравучкане: Натискът върху нервите, причинен от дискова херния, може да доведе до усещане за изтръпване или мравучкане в областите, обслужвани от тези нерви. Това е особено често срещано в областта на ръцете или краката.

Промени в рефлексите: Възможно е рефлексите ви да бъдат засегнати, ако дисковата херния притиска нервите, които отговарят за тях. Вашият лекар може да извърши рефлексни тестове, за да оцени евентуални отклонения.

Болка, засилваща се при движение: Дисковата херния често причинява болка, която се засилва при определени движения или позиции. Например навеждането напред, продължителното седене или вдигането на тежки предмети могат да засилят болката.

Болка при кашляне или кихане: Класически признак за дискова херния е засилването на болката при кашляне или кихане. Това се дължи на допълнителния натиск, който се оказва върху дисковата херния по време на тези действия.

Лекар: Конопено въже помага на хора с дискова херния

Дисфункция на червата или пикочния мехур: В редки случаи тежката дискова херния може да притисне нервите, контролиращи функциите на червата и пикочния мехур. Ако изпитвате затруднения при уриниране или имате проблеми с контрола на червата, незабавно потърсете медицинска помощ.

Облекчаване на болката при почивка: Някои хора откриват, че болката им се подобрява, когато почиват или лежат. Това е така, защото почивката може да намали натиска върху засегнатия диск и нервите.

Прогресиращи симптоми: Дисковата херния може да се влоши с течение на времето, ако не се лекува. Ако забележите, че симптомите ви се влошават или се появяват нови симптоми, е необходимо да се консултирате с медицински специалист.

Важно е да запомните, че тези признаци и симптоми сами по себе си не са окончателна диагноза за дискова херния. Различни медицински състояния могат да предизвикат подобни симптоми. Ако въз основа на тези признаци подозирате, че имате дискова херния, консултирайте се с медицинско лице за правилна оценка. Ранното диагностициране и подходящото лечение могат да помогнат за овладяване на състоянието и предотвратяване на по-нататъшни усложнения, като в крайна сметка подобрят качеството ви на живот и намалят болката и дискомфорта.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес