Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са първите симптоми при подагра?

09 септември 2023, 19:33 часа

Подаграта е ревматично заболяване, свързано с метаболитни нарушения. Най-честият симптом на патологията е болката в ставите на краката. Повечето пациенти с диагноза подагра традиционно са мъже (на средна и напреднала възраст), но през последните години се наблюдава тенденция към увеличаване на заболеваемостта сред жените.

Кои са първите симптоми при подагра?

Първият етап се характеризира с липса на тежки симптоми, но при провеждане на лабораторни изследвания се определя повишена концентрация на пикочна киселина в кръвта (преморбиден стадий). Признаци, които показват възможно развитие на подагра, са симптоми като сърбеж по кожата, изпотяване, наддаване на тегло, запек. 80% от пациентите не знаят за развитието на патологията и научават за диагнозата след получаване на резултатите от биохимията на кръвта.

Вторият етап се характеризира с наличието на интервални атаки. На този етап се образуват урати в ставите и в органите на отделителната система. Екзацербациите се заменят с асимптоматични периоди. Настинките и ТОРС почти винаги провокират пристъпи на болки в ставите.

Диетолог: Как да се храните при подагра, за да намалите пристъпите на болестта

Третият етап е хронична подагра, характеризираща се с обширно увреждане на периартикуларните тъкани, образуване на тофи и деформация на пръстите на краката. Неравностите по ставите не винаги са признак на хроничен процес. Основният критерий за определяне на етапа е честотата и продължителността на острите пристъпи. По правило на третия етап повечето пациенти са диагностицирани с уролитиаза.

На всички етапи на заболяването пристъпите протичат без предшестващи симптоми. В допълнение към пръстите на краката, ръцете и китките, подагрозният артрит понякога засяга коленете и лактите.

Както вече споменахме, пристъпите често се появяват през нощта. Човек се събужда от силна болка в засегнатата област, която моментално се подува и зачервява. Понякога единствената проява на пристъп е пулсираща болка.

Тези плодове НЕ трябва да се ядат при подагра

Засилването на болковия синдром продължава 8-12 часа, подвижността на ставата е ограничена, температурата на кожата във възпалената област се повишава. На фона на остър пристъп общото благосъстояние се влошава, появяват се симптоми като тахикардия, изпотяване и слабост. При липса на медицинско лечение подагрозният артрит става хроничен.

Възможно ли е да се излекува напълно подаграта?

Ако болестта не е свързана с генетичен фактор, е възможно да се постигне нейното кардинално излекуване. При наследствено нарушение на синтеза на ензими е необходимо да се постигне стабилна ремисия, която се постига чрез контролиране на нивото на пикочната киселина и елиминиране на възпалителния процес.

Предотвратяването на патологията се основава на диета, приемане на противовъзпалителни и аналгетични лекарства. В случай на точно спазване на предписанията на лекаря, можете да разчитате на висока ефективност на курса на лечение. С течение на времето количеството урати в тъканите намалява, нивата на пикочната киселина се стабилизират и подвижността на ставите се възстановява.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес