Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога и през колко време се прибира реколтата от тиквички?

07 август 2024, 09:57 часа

Никой не обича презрели тиквички. В тях се появяват едри и безвкусни семки, кожата им е твърда, а сърцевината става памучна и безвкусна. Освен торене, поливане и други агротехнически процедури е много важно да се спазва графикът за прибиране на узрелите плодове.

Прибиране на реколтата от тиквички - кога и как е правилно да се прави

Реколтата от тиквички трябва да се прибира веднъж на всеки 7 или 12 дни. Най-просто казано, тиквичките се берат поне веднъж седмично. В случя откъснатите плодове не само ще бъдат по-млади и по-вкусни, но и честото прибиране на реколтата увеличава добива. Честото прибиране на реколтата също увеличава броя на новите плодници на храстите. Тиквичките трябва да се берат не според времето, а веднага щом зеленчуците достигнат до 15 сантиметра дължина.

Как тиквичките влияят на холестерола?

Препоръчително е тиквичките да се откъсват с остър нож, без да се нараняват стъблата. Плод, оставен на храста или незабелязана по време на прибиране на реколтата, ще образува семена. Разсадът изразходва по-голямата част от жизнената си енергия за този процес, спирайки образуването на нови плодове.

Торене на тиквичките

Тиквичките се подхранват три пъти на сезон. Първото засаждане се осъществява на 12-ия ден след засаждането на разсада на постоянно място или след образуването на 3-4 истински (несемеделни) листа на храстите. Използвайте всеки тор, богат на азот, например ферментирала инфузия на коприва, глухарче и ливадна трева ( приготя се от 1 част билка, кисната в 5 части вода за няколко дни на слънчеви място) или разтвор на оборски тор, разреден с вода в съотношение 1:6.

Второто торене се извършва, когато разсадът цъфти. Както сложни торове с преобладаващ азот, така и органични инфузии на птичи тор ( разреден с вода в съотношение 1:20), конски, овчи или кравешки тор ( разреден с вода в съотношение 1:100ю.

Третият път почвата под тиквички се обогатява с хранителни съединения в началото на плододаването, като се използват съединения, наситени с калий, фосфор и микроелементи. Подхранването на тиквички с пепелна инфузия, приготвена чрез разреждане на 2 кг пепел, разредена в стандартна кофа с вода, също би подействало добре (оставете сместа да престои 2-3 дни, разклатете суспензията преди поливане в корена).

Листното подхранване на растенията с разтвор на борна киселина (5 гр кристали на 10 литра топла вода) спомага за увеличаване на завръзите на етапа на цъфтеж на разсад. За да привлечете опрашващи насекоми към насажденията, можете допълнително да третирате разсада с медена вода (1-2 супени лъжици мед на литър вода).

Хранителните състави се нанасят върху корените след обилно планирано поливане, като се избягва попадането на капки върху листата. Торовете за пръскане се прилагат при облачно време или вечер, за да се избегне появата на петна от изгаряния.

Съвет от лекар: Възрастните хора задължително трябва да ядат тиквички

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес