Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете храна с мухъл

02 ноември 2022, 13:23 часа

Мухълът не само разваля външния им вид и вкуса на храната, но и съдържа опасни за тялото ни вещества. Това споделя алергологът-имунолог д-р Владимир Болибок.

Продуктите, в които плесента започва да се размножава, стават източници на микотоксини (токсични вещества от естествен произход), включително афлатоксини (един от най-токсичните микотоксини). Тези вещества практически не се разлагат по време на топлинна обработка - варене, пържене.

Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем храна с мухъл?

Спорите на мухъла причиняват отравяне. Най-голямата вреда, която афлатоксините могат да причинят, е свързана с тежко чернодробно заболяване и първичен рак, според д-р Володимир Болибок. Разбира се, това няма да се случи след еднократна консумация на храна с мухъл.

Лекар разкри какво се случва с холестерола ни, ако ядем шоколад 2 пъти седмично

Според експерта голямо количество афлатоксини може да се натрупат в зърнените и бобовите растения. Опасно е да се игнорира появата на мухъл по граха, боба, фъстъците, кафето и какаото.

Това, че можете да отрежете плесента от даден продукт, не означава, че ще премахнете токсините, които вече са се натрупали в него.

Ако едно парче хляб е мухлясало, всъщност целият хляб вече е токсичен за консумация и е по-добре да го изхвърлите.

Лекар: Тази ядка намалява холестерола с 9%, консумирайте я всеки ден

Ако например гроздето започне да мухлясва, това обикновено засяга няколко зърна наведнъж и е доста трудно да се разбере кое зрънце е мухлясало и кое не. Но в случая е по-добре да изхвърлите целия грозд. Междувременно проверете и продуктите, които се съхранявали до храната с мухъл, съветва още д-р Володимир Болибок.

Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене и на прегледа при специалист! Тя е единствено с информативна цел.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес