Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е полезно да ядем при подут корем

15 юни 2024, 19:00 часа

Издутия корем е неприятно състояние, което често е свързано със запек и забавен чревен транзит. Основните фактори, които допринасят за това, включват неподходяща диета, недостатъчен прием на течности, лоши хранителни навици, заседнал начин на живот, стрес и промени в околната среда. В тази статия ще разгледаме кои храни трябва да избягваме и кои са полезни за облекчаване на подут корем.

Подуване на стомаха? Ето как да се отървете от него с лекота

Храни, които трябва да избягваме

1. Богати на въглехидрати и животински мазнини

Храните, богати на въглехидрати, предизвикват ферментация в червата, което води до образуване на газове и подуване. Животинските мазнини също затрудняват храносмилането и допринасят за получаване на запек.

2. Сладкиши и газирани напитки

Сладките храни и подсладените, газирани напитки дразнят стените на червата и увеличават производството на газове. Тези продукти не само предизвикват подуване, но и вредят на общото здраве.

3. Колбаси и тлъсти меса

Колбасите и тлъстите меса са врагове на чревното благосъстояние. Те не само допринасят за запек, но и затрудняват правилното функциониране на червата.

корем

4. Пържена храна

Пържената храна се усвоява трудно от стомаха и дразни червата, причинявайки застой и забавяйки целия процес на храносмилане.

5. Хлебни изделия и сладкиши от бяло пшенично брашно

Тези храни са бедни на фибри и предизвикват запек и подуване на корема. Те не подпомагат правилната функция на червата и трябва да се избягват.

6. Алкохол

Алкохолът дразни стените на червата и причинява храносмилателни разстройства. Той предотвратява правилното усвояване на хранителни вещества, витамини и минерални соли, които са необходими за поддържане на гладкото функциониране на тялото.

При подуване в горната част на стомаха какво да правим?

Диета при подуване на корема

1. Високо съдържание на фибри

Един от най-важните фактори за правилната функция на червата е приемът на фибри. Балансираната диета трябва да включва най-малко 25-30 грама фибри на ден. Фибрите определят чревната подвижност и допринасят за нормалното й функциониране. Изследвания показват, че богатата на фибри диета води до увеличаване на масата на изпражненията и честотата на изхожданията, което облекчава запека и подуването.

2. Пълнозърнести храни

Консумацията на пълнозърнести храни като овесени ядки, кафяв ориз и пълнозърнест хляб помага за регулиране на чревната функция и намаляване на подуването. Те са богати на фибри и подпомагат здравословното храносмилане.

Храни и напитки, които подуват корема

3. Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са отличен източник на фибри и витамини. Те подпомагат храносмилането и предотвратяват запек. Най-добре е да се консумират пресни и сезонни плодове и зеленчуци, които са богати на вода и хранителни вещества.

4. Достатъчен прием на течности

Важно е да се пият достатъчно течности, особено вода, за да се подпомогне движението на храната през червата. Недостатъчният прием на течности може да доведе до запек и подуване.

Подуването на корема може да бъде облекчено чрез правилно хранене и добри хранителни навици. Избягването на храни, които предизвикват газове и забавят храносмилането, както и увеличаването на консумацията на фибри, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, са ключови за поддържане на здравето на червата. Малки промени в диетата и начина на живот могат да доведат до значително подобрение на чревната функция и общото благосъстояние.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели и не замества консултацията със специалист!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес