Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е "лош" холестерол? И какви са опасните стойности на LDL в кръвта?

28 септември 2024, 06:00 часа

Какво е лош холестерол (LDL)?

LDL или липопротеин с ниска плътност е вид липопротеин в кръвта ви.

Липопротеините са частици, изградени от липиди (мазнини) и протеини, които пренасят мазнините през кръвния поток. Поради своята структура мазнините не могат да се движат през кръвта ви сами. И така, липопротеините служат като превозни средства, които пренасят мазнините до различни клетки в тялото ви.

Вижте още: Пушенето на цигари сваля или вдига кръвното налягане

LDL частиците съдържат голямо количество холестерол и по-малко количество протеини. Твърде много LDL може да ви изложи на по-висок риск от инсулт или сърдечно заболяване. Може да чуете хората да наричат ​​LDL „лошия холестерол“.

Повечето хора използват „LDL“ и „LDL холестерол“, за да означават едно и също нещо. Самият LDL холестерол не е лош. Това е така, защото холестеролът изпълнява важни функции в тялото ви. Но твърде много LDL холестерол може да причини проблеми.

Защо LDL се нарича „лош холестерол“?

LDL холестеролът има репутацията на „лошия холестерол“. Това е така, защото излишъкът от LDL холестерол допринася за натрупване на плака (атеросклероза) в артериите. Това натрупване на плака може да доведе до:

Коронарна артериална болест (CAD).

Цереброваскуларна болест.

Периферна артериална болест (ПАБ).

Аневризма на аортата.

Ето защо лекарите ви насърчават да имате здравословно ниво на LDL холестерол.

Какъв е нормалният диапазон на LDL холестерола?

Повечето възрастни трябва да поддържат своя LDL холестерол под 100 милиграма на децилитър (mg/dL). Ако имате анамнеза за атеросклероза, вашият LDL трябва да бъде под 70 mg/dL. Някои хора се нуждаят от дори по-стриктно лечение, ако имат сериозна история на коронарна артериална болест.

Лекарите използват следните категории, за да опишат нивото на вашия LDL холестерол:

Какъв диапазон на LDL е лош?

Ниво на LDL над 100 mg/dL повишава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Лекарите проверяват нивата на вашия холестерол чрез прост кръвен тест, наречен липиден панел. Когато получите резултатите си, важно е да говорите с вашия лекар какво означават вашите стойности на холестерола. Те включват както вашия LDL, така и вашия HDL холестерол. HDL е „добрият холестерол“, който помага за премахването на излишния холестерол от кръвта ви.

Обикновено лекарите насърчават по-високи нива на HDL холестерол (в идеалния случай над 60) и по-ниски нива на LDL холестерол, за да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания. Ако вашият LDL е твърде висок и вашият HDL е твърде нисък, вашият лекар може да препоръча промени в начина на живот и/или лекарства, за да накарате холестерола си да достигне здравословния диапазон.

Какво причинява високия LDL холестерол?

Много фактори – някои от които не можете да промените – могат да повишат нивото на LDL. Факторите, които влияят върху вашия LDL, включват:

Какво ядете. Храни като тлъсти меса, пълномаслени млечни продукти, хлебни изделия и заведения за бързо хранене са вредни за нивата на холестерола. Това е така, защото те съдържат големи количества наситени мазнини и в някои случаи трансмазнини. Тези два вида мазнини повишават вашия LDL холестерол.

Вижте още: Кардиолог: Ето кога високият пулс е опасен

Вашето телесно тегло. Наднорменото тегло/затлъстяването може да повиши вашия LDL холестерол.

Пушене или употреба на тютюневи изделия. Употребата на тютюн (включително бездимен тютюн и цигари) понижава нивото на HDL. Имате нужда от здравословно количество HDL холестерол, за да се отървете от допълнителния LDL холестерол от кръвта си. Така че, чрез намаляване на нивото на HDL, употребата на тютюн води до повишено ниво на LDL.

Лекарства. Някои лекарства, които приемате, за да контролирате кръвното си налягане или ХИВ, могат да повишат нивото на LDL.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес