Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как тиквичките влияят на холестерола?

01 август 2024, 16:06 часа

Тиквичките растат бързо, дават добра реколта, приготвят се лесно и са евтини. Но това са само част от предимствата им - освен всичко това, те са и полезни за здравето. Има огромно разнообразие от рецепти за ястия с тиквички - те могат се пържат, пекат, задушават и да се ядат сурови. Руският експерт по молекулярна биология Кира Глинка коментира какви са ползите за здравето им и по-специално как влияят на холестерола. 

Полезни свойства на тиквичките

Фибрите в тиквичките помагат за намаляване нивото на холестерола в кръвта, който се отлага по стените на кръвоносните съдове, а магнезият забавя натрупването на холестерол в увредения съд и последващото образуване на атеросклеротична плака. Антиатерогенните ефекти на фибрите и магнезия намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Съвет от лекар: Възрастните хора задължително трябва да ядат тиквички

Тиквичките са много нискокалорични зеленчуци; 100 гр продукт съдържа 24-27 ккал. Това позволява на хората, които са на диета, да ги включат в диетата си. Друг бонус за отслабващите са фибрите, които се намират както в пулпата, така и в кората на тиквичките. Веднъж попаднали в стомашно-чревния тракт, фибрите увеличават обема си, причинявайки усещане за ситост и производството на хормони, които намаляват апетита.

В допълнение към фибрите, тиквичките съдържат доста богат набор от полезни вещества. Експертът споделя, че сред тях са мастноразтворимите витамини А, бета-каротин, Е и К. Водоразтворимите витамини от група В: В1, В2, В3 (РР), В4, В5, В6, В9. Витамин С също е антиоксидант и защитник на тялото ни.

"Разбира се, тиквичките не можете да се конкурират с шипки или лимон, но 100 гр от този зеленчук могат да покрият до 20% от дневната нужда от витамин С. Семената от тиквички съдържат големи количества незаменима омега-3 мастна киселина, която тялото ни си набавя само с храна. От микроелементите особено ценни са калият, магнезият, желязото и цинкът.", казва още експертът.

Високото съдържание на калий и магнезий прави тиквичките полезен продукт за сърцето и за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Калият играе важна роля в процеса на съкращаване на мускулите, включително сърцето, във функционирането на нервната система, в поддържането на водния баланс на организма, нормалното кръвно налягане и кръвната захар.

Друга важна функция на калия е да поддържа концентрацията на основния за сърцето хранителен елемент - магнезий. Калият нормализира сърдечния ритъм и предотвратява натрупването на натриеви соли в клетките и кръвоносните съдове. Благодарение на високото съдържание на калий и вода, тиквичките помагат за отстраняване на излишната течност от тялото, като по този начин намаляват подуването, което също така улеснява функционирането на сърдечно-съдовата система.

Суровите тиквички са особено ценни, тъй като топлинната обработка унищожава много витамини и антиоксиданти. В суров вид тиквичките могат да се консумират например в салати или зеленчукови смутита. Най-добрият начин за приготвяне на тиквички е печенето. На практика няма противопоказания за ядене на тиквички, само индивидуална непоносимост, която е доста рядко срещана, тъй като тиквичките се считат за неалергичен продукт. Това тяхно свойство позволява те да бъдат въведени в бебешка храна през първата година от живота.

Дори изсъхналите тиквички ще дадат реколта, ако използвате това

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес