Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как динята влияе на холестерола?

24 август 2024, 08:24 часа

Динята е не само вкусна, но и полезна. Изданието The Health Site коментира как този плод влияе на холестерола и цялостно здравословно състояние.

Полезни свойства на динята за кръвното и холестерола

Фибрите, съдържащи се в дините, влизайки в червата, прикрепят излишния холестерол към влакната си и го извеждат от тялото.

Магнезият в динята има едно изключително полезно свойство: понижава кръвното налягане. „Работейки в тандем“ с калций, този микроелемент осигурява редовно свиване и разширяване на кръвоносните съдове при необходимост. Магнезият и калцият понижават кръвното налягане, като премахват натрия от тялото.

Как динята влияе на черния дроб?

Също така магнезият предотвратява образуването на оксалатни камъни в бъбреците и пикочния мехур, които най-често се състоят от соли на калций и оксалова киселина. Чрез увеличаване на магнезия в диетата, рецидивите на уролитиазата намаляват с 90%. 

Други ползи от динята

Динята има изразен диуретичен ефект. Веднага щом магнезият се свърже опасните оксалати, сокът от диня ги „отмива“ от тялото с мощна струя. Така полезният ефект се удвоява. Динята предотвратява образуването на камъни не само в бъбреците, но и в жлъчния мехур. В крайна сметка магнезият намалява нервната възбудимост, облекчава болката, успокоява спазмите на жлъчните пътища и подобрява преминаването на жлъчката през тях, намалявайки риска от образуване на камъни.

В разгара на сезона е полезно да ядете тези плодове всеки ден: само 200-300 гр на ден ще осигурят на тялото излишък от магнезий. В същото време е полезно да увеличите количеството храни, съдържащи витамин В6 в диетата си: черен дроб, пиле, сьомга, боб, кафяв ориз.

Благодарение на уникалния си състав, динята има много полезни ефекти:

  • Насищане на тялото с течност. Без пиене на вода метаболитните процеси са невъзможни, а тялото се нуждае от нея особено в горещо време.
  • Грижа за сърцето. Продуктът съдържа ликопен, който помага за намаляване нивата на холестерола и нормализиране на кръвното налягане в организма.
  • Ползи за косата и кожата. 100 гр пулпа съдържат ¼ ​​от дневната нужда от витамин А, необходим за поддържане на здрава кожа и коса.
  • Профилактика на рак. Антиоксидантните свойства на плодовете помагат за намаляване на риска от развитие на рак.

Вреди и противопоказания

Без значение колко полезна е динята, в някои случаи е по-добре да ограничите нейната консумация или напълно да се откажете от нея.

Пулпата е податлива на натрупване на нитрати, което е изпълнено с развитието на алергии и може да причини по-значителни увреждания на тялото. Плодът съдържа доста захар, така че не трябва да се консумира от хора, страдащи от диабет.

За хора, страдащи от проблеми с пикочно-половата система и големи камъни в бъбреците, употребата на продукта е противопоказана.

НЕ яжте диня и пъпеш с тези храни

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес