Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Измерване на кръвното - грешката, която всички правят

08 октомври 2024, 21:21 часа

При измерване на кръвното често се допуска една грешка, която е причината за отчитане на грешки стойности.

Грешката при измерване на кръвното, която всички допускат

Учени от медицинския център Джон Хопкинс в САЩ установиха, че при промяна на налягането ръката с устройството трябва да бъде поставена на опора. Твърде ниското положение на крайниците може да причини грешки в показанията. Резултатите от проучването са публикувани в списанието JAMA Internal Medicine.

Учени: Яжте 4 порции от тези зеленчуци на ден, за да свалите кръвното 

В проучването са участвали 133 възрастни доброволци на възраст от 18 до 80 години. Преди да проверят налягането, всички участници са били с празен пикочен мехур, направили са двуминутна разходка (за да симулират пътуване до клиниката) и са прекарали пет минути седнали. След това на доброволците е измерено кръвното им налягане няколко пъти през интервали от 30 секунди.

Установено е, че позицията на ръката върху коленете води до отчитане на по-висока стойност на систолното налягане (горното число на тонометъра, известно като горна граница) с 3,9 mmHg. Този метод на измерване повишава диастолното (долната граница на кръвното)  с 4 mmHg. 

Учените отбелязват, че най-значителното увеличение на отчетените стойност се наблюдава, когато ръката с устройството виси покрай тялото без опора. Според изследователите можете да избегнете грешки в измерването, ако заемете правилната поза - седнете на стол с изправен гръб и сложите ръката си на масата. В този случай опората за крайника не трябва да се намира твърде ниско.

Други правила при измерване на кръвното

Не се препоръчва да кръстосвате краката си, да се качвате на дивана с краката си или да поставяте единия си крак върху другия. Когато измервате кръвното налягане в легнало положение, трябва да поставите ръката си така, че да е на нивото на сърцето.

Преди измерване на кръвното налягане е по-добре да се въздържате от храна за 1,5-2 часа, да не пиете алкохол, силен чай, кафе и да не пушите. Пълният стомах, кофеинът, алкохолът и никотинът в кръвта оказват силно влияние върху състоянието на кръвоносните съдове и резултата от измерването. 

За да се определи нивото на налягането, се препоръчва да се направят 3 измервания с интервал от 2-3 минути. През това време кръвоносните съдове се нормализират след предишното измерване и последващият резултат от измерването ще бъде по-верен. 

Препоръчително е да измервате налягането върху рамото върху голата си ръка. Маншет, поставен директно върху ръкава на облеклото, може да повлияе на точността на измерването. Ако е невъзможно да свалите дрехите от ръката си, препоръчително е да повдигнете (но не навивате) ръкавите на дебелите дрехи, без да образувате руло. 

Прекалено стегнатият маншет ще причини болка и дискомфорт и значително ще повлияе на резултата от измерването, както и твърде разхлабеният маншет. Ето защо е важно маншетът да съответства на размера на рамото или китката (в зависимост от вида на тонометъра). 

Когато измервате налягането, е по-добре да сте в спокойно състояние, опитайте се да не се движите и да не говорите, тъй като това може да повлияе на точността на резултата от измерването.

Лекар: Яжте го всеки ден, този сезонен зеленчук регулира кръвното и предпазва мозъка, здравен съвет за деня, 27 септември

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес