Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: НЕ яжте сурови зеленчуци през зимата

13 ноември 2023, 12:54 часа

Свежи плодове и зеленчуци – много хора мислят, че те са най-полезни. Но според биолога Наталия Колман нуждите на организма се променят през есенно-зимния период, включително и тези, свързани с храненето. Някои храни трябва да се избягват по това време на годината, а някои могат да станат нездравословни.

Това важи за суровите зеленчуци и плодове - биологът съветва те да бъдат подложени на термична обработка. Този метод ще подпомогне храносмилането и ще направи храните по-безопасни. Според Колман суровите растителни храни съдържат вещества, които провокират развитието на възпаление в червата. Проблемите с храносмилателната система влияят негативно върху функционирането на имунната система. Специалистът препоръчва да се ядат ферментирали или варени растителни продукти.

Лекар: Яжте тези зеленчуци, за да свалите високото кръвно налягане по естествен начин

Сурови зеленчуци - защо не са полезни

Биологът посъветва да се изключат обработените студените храни, както и готовите плодови или зеленчукови сокове – те са с високо съдържание на захар и оцветители. А захарта и оцветителите могат да отслабят функциите на имунната система.

„Суровите плодове и зеленчуци не ни дават всички витамини, които съдържат – някои от тях пътуват през тялото ни „транзитно“. Причината за това е наличието на влакнеста матрица: нейните дебели стени не се разрушават в храносмилателния тракт. Именно защото витамините са сигурно „зазидани“, те просто не се усвояват. При топлинна обработка матрицата става по-малко плътна и лесно освобождава съдържанието си, а продуктът се обогатява с антиоксиданти“, пояснява експертът.

Пример за това са доматите – те със сигурност не принадлежат към категорията зеленчуци, които трябва да бъдат добре затоплени, за да станат възможно най-полезни. Доматите съдържат най-ценния антиоксидант ликопен, който е отлична профилактика на много хронични заболявания и има добри антибактериални свойства. Проучванията показват, че това вещество се усвоява много по-добре след топлинна обработка. Трябва да се отбележи, че витаминната стойност на доматите намалява, когато се пекат, задушават или варят. Най-добре те да присъстват в диетата в сурово състояние и след термична обработка в съотношение 1:1.

Топлинната обработка на лука повишава концентрацията на селен в него, микроелемент, отговорен за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система и подобряване на имунитета.

Полезните свойства на спанака също не са за подценяване. Вълшебните зелени листа са богати на калций, магнезий, желязо и йод, съдържат витамини B, PP, A, C и E и дори надминават семейството на бобовите по отношение на протеини! В процеса на готвене клетъчните стени на спанака се разрушават, в резултат на което човек може да получи до 25% повече каротеноиди (растителни пигменти с отлични антиоксидантни свойства). Освен това след готвене количеството калций в него ще се увеличи три пъти! Като цяло спаначената супа е доста подходяща в менюто на тези, които не само следят собственото си тегло, но и се грижат да извлекат максимална полза от консумираните от тях продукти.

Още: Учени разкриха по колко плодове и зеленчуци на ден удължават живота

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес