Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чесън - наистина ли ускорява метаболизма

12 август 2023, 08:06 часа

В много национални култури чесънът се използва не само като подправка, но и като лек за различни заболявания. Наистина ли е толкова полезен и има способността да стимулира метаболизма? По отношение на калориите той е напълно безопасен за фигурата: 143 kcal на 100 гр. В същото време повечето въглехидрати, съдържащи се в него, са несмилаеми. Той също така не влияе върху повишаването на кръвната захар и наддаването на тегло.

"Що се отнася до ефекта върху метаболизма, този зеленчук е в състояние да намали "лошия" холестерол и да има благоприятен ефект върху вискозитета на кръвта, нормализира кръвното налягане. Това е добра профилактика на инсулти и инфаркти", споделя руският ендокринолог д-р Олга Павлова

Ползи от чесъна

„Той е богат на витамини B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, D, PP, A и минерали: калий, силиций, фосфор, калций, натрий, магнезий, сяра, хлор, бор, ванадий, германий, кобалт, манган, молибден, мед, хром, рубидий, желязо, цинк, флуор, селен и други”, казва още д-р Павлова.

Този разнообразен състав има благоприятен ефект върху имунната система, осигурява антивирусна и противогъбична защита, бори се с паразитите. Коментираният зеленчук също е добър антисептик. Друг бонус от неговата консумация е подобряване на паметта, мозъчната дейност и подобряване на настроението.

Защо бабите слагат чесън под възглавницата - малко хора знаят този трик

"Ако имате проблеми с либидото, добавете тази подправка към диетата си, тя е много силен афродизиак", казва още д-р Павлова.

Достатъчно е да изяждате по една скилидка от суровия зеленчук ден, за да усетите всичките му полезни свойства с времето. С повишено внимание трябва да се консумира при стомашни язви и панкреатит.⠀

Тази подправка забавя общото производство на холестерол и стимулира усвояването на "лошия" холестерол, като по този начин намалява риска от атеросклероза и хипертония . 4-годишно проучване показва, че при хора, които приемат 900 mg чеснов прах на ден, нивото на "добрия" холестерол се повишава с 8%, нивото на "лошия" намалява с 4%, докато кръвното налягане намалява със 7%.

Друго особено свойство на алицина (основната съставка в този зеленчук) е неговата ефективност срещу респираторни заболявания. Голямо проучване установи, че ежедневният прием на чеснови добавки намалява броя на настинките с 63%. Средната продължителност на симптомите на настинка също е намалена със 70%, от пет дни в плацебо групата до един и половина дни в групата, консумираща коментирания зеленчук.

Проучванията показват, че веществата, съдържащи се в него, увеличават производството на чернодробни ензими, необходими за метаболизирането на лекарствата. Доказано е също, че този зеленчук защитава черния дроб от токсините, открити в лекарствата и тежките метали. 

Още: Колко чесън може да се яде най-много на ден?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес