Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Босилекът и силните му свойства срещу метеоризъм и мускулни болки

25 юни 2024, 05:25 часа

Босилекът е популярно средиземноморско растение, което има хранителни и лечебни свойства, възхвалявани още от древни времена. Той има деликатен и сладък вкус, дори малко пикантен, но по-мек от този на ригана.

Още: Облекчаване на запек и лошо храносмилане с 2-минутен масаж на стомаха

Илирийците са използвали босилека за плетене на венци, тъй като по онова време това растение се е смятало за символ на мира, хармонията и щастието.

На фермерските пазари можете да намерите кълнове босилек, които можете да засадите и да имате пресен от балкона си.

Здравословни ползи от босилека

Това растение има много фитонутриенти, минерали, витамини, които са важни за човешкото здраве и благополучие. Много от химичните елементи, открити в босилека, имат чудесни противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Пресният босилек има витамин С и 100 грама от него съдържат 86% от препоръчителната дневна доза от този важен витамин, който служи като антиоксидант и се бори със свободните радикали.

Съдържащите се в босилека киселини укрепват имунитета, ускоряват заздравяването на рани и се борят с вирусите.

Растението босилек има високо съдържание на бета-каротин, витамин А, лутеин и зеа-ксантин, които са мощни антиоксидантни флавоноиди.

Витамин А е от съществено значение за доброто здраве на очите и кожата. Консумацията на храни, богати на витамин А и каротин, предпазва хората от някои видове тумори, като например рак на белия дроб.

Босилекът е една от най-богатите билки на витамин К. 100 грама сухи листа от босилек съдържат 518% от препоръчителната дневна доза от този витамин, който играе важна роля за укрепването на костите и тяхната защита.

Билката съдържа и редица други важни минерали като желязо, калций, калий, манган, мед, цинк и магнезий.

Освен това тези листа са отличен източник на желязо. В 100 грама листа от босилек се съдържат 82,71 мг желязо или 1034% от препоръчителната дневна доза.

Лечебни приложения на босилека

Маслото от босилек се използва за лечение на проблеми като подуване на стомаха, мускулни болки и ревматизъм.

Евгенолът в босилека играе противовъзпалителна роля и е добро средство за хора, страдащи от симптоми като: ревматоиден артрит, остеоартрит и чревни възпаления.

Етеричните масла в босилека се борят с плесените и бактериите като стафилококи, E.coli и др. Чаят от босилек помага срещу повръщане, метеоризъм и играе антисептична роля.

Подбор и съхранение

Сладкият босилек може да се отглежда и в саксии. Пресните и сушените листа на босилека трябва да са зелени с тъмносив оттенък, но без петна.

Листата са добри, когато се събират преди отварянето на цветовете. Изсушените листа и семена могат да се продават във вакуумни торбички, за да запазят ценностите си.

Те се съхраняват на тъмно и хладно място в продължение на шест месеца. Пресните листа трябва да се съхраняват в хладилник за по-дълготрайна употреба.

Използване в кухнята

Още: Какво става с вкуса на босилека, ако отщипем цветовете му

Босилекът се използва за дресинги за салати, супи, зеленчукови ястия, маринати, яйца и други. Тази билка се съчетава много добре със спанак, карфиол, домати, боб, картофи и моркови. Използва се и в пица, ястия от домашни птици, а чаят от босилек е много популярна напитка в средиземноморските страни.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес