Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билката, която сваля кръвното и холестерола

24 октомври 2023, 11:41 часа

Една билка помага за намаляване на кръвното налягане, нивата на холестерола, както и на възпалението. Глогът е полезен за бъбреците и сърдечно-съдовата система. Листата, цветята и плодовете му се използват в билколечението: от тях се правят тинктури, добавки и плодови напитки.

Плодовете на глог са отличен източник на полифеноли, мощни антиоксидантни съединения, които неутрализират свободните радикали, които могат да доведат до оксидативен стрес. Полифенолите също намаляват риска от развитие на диабет тип 2, астма и преждевременно стареене.

Билката, която сваля температурата, гони стреса и безсънието

Глог за сваляне на кръвното и холестерола - за какво още помага

Проучвания върху животни показват, че глогът може да действа като вазодилататор, което означава, че отпуска свитите кръвоносни съдове, като в крайна сметка понижава кръвното налягане.

В продължение на 10 седмици 36 души с умерено високо кръвно налягане са приемали 500 mg екстракт от глог дневно. В резултат на това тяхното диастолично кръвно налягане се е понижило.

В друго проучване 79 участници с диабет тип 2 и високо кръвно налягане са приемали 1200 mg екстракт от глог всеки ден в продължение на 16 седмици. Тяхното представяне се подобрява в сравнение с групата, в която субектите са получавали плацебо, съобщава изданието The Health Site. Някои изследвания показват, че екстрактът от глог понижава холестеролните нива в кръвта поради съдържащите се в него флавоноиди и пектини.

Мишките, на които са дадени две дози екстракт от глог, имат по-ниски нива на липидите в кръвта. При плъховете, на които са давани хранителни добавки с глог в продължение на шест седмици също се наблюдава този ефект.

Глогът засилва ефектите на разредителите на кръвта, лекарствата за кръвно налягане и лекарствата за сърдечна недостатъчност. Прекомерната му консумация може да доведе до сънливост и нарушения на сърдечния ритъм. Заслужава да се отбележи също, че чай от плодове на глог не трябва да се консумира от хора, страдащи от ниско налягане, бременни жени (увеличава се рискът от кървене и преждевременно раждане) и кърмещи майки. Предозирането на напитката е изпълнено с гадене, мигрена и дори отравяне.

Как да приготвим чай от глог

За да направите напитка от глог, вземете тенджера, налейте около 2 литра вода в нея и оставете да заври. След това сложете около 6-7 супени лъжици сушени плодове в термос и ги залейте с гореща вода. Не затваряйте съда веднага: оставете го отворен за 10-15 минути. След това затворете термоса и оставете напитката да се кисне 24 часа. Прецедете и след това консумирайте по 1 чаша от приготвената напитка затоплена или студена, преди хранене. Добавете захар или мед на вкус.

Още: Билката, която сваля холестерола и топи кръвни съсиреци

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и като заместител на вече назначеното лечение! Преди започване на билколечение или прием на добавки винаги се консултирайте с лекар!

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес