Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 лесни стъпки за предотвратяване на сърдечни заболявания

30 април 2023, 09:00 часа

Сърцето задава не само ритъма, но и продължителността на живота. Ето как да го поддържаме здраво.

1. Наспи се

Сънят е добро лекарство за сърдечни заболявания. Проучванията потвърждават, че рискът от инфаркт нараства с 54% сред хората, диагностицирани с безсъние. Но малко хора са наясно, че режимът на будност и почивка е пряко свързан с циклите на кръвното: през нощта налягането трябва да намалява, давайки възможност на сърцето да си почине. При хора, страдащи от безсъние, този режим се отклонява: налягането остава високо през нощта и сърцето работи на дневен режим, което води до неприятни последици.

2. Движете се повече

Не е тайна, че много от нас прекарват по 12-15 часа на ден пред компютъра или с нос в смартфона. Заседналият начин на живот не само причинява главоболие, умора, проблеми със стойката, но и значително засилва риска от сърдечно-съдови заболявания.

Забележка. Всяка дейност, която ви позволява да увеличите сърдечната честота, е полезна - сутрешни упражнения, колоездене, ходене, танци, плуване , игри на открито с деца, изкачване на стълби, градинарство и дори почистване на апартамента. Основното е, че физическата активност е редовна и осъществима (няма нужда да се изтощавате).

Всичко, което трябва да знаете за сърдечните заболявания

3. Откажете пушенето

Научно доказано е, че никотинът съкращава значително живота на човека. При мъжете пушачи миокардният инфаркт настъпва по-често и по-рано, отколкото при останалите.

4. Контролирайте теглото си

За сърцето и кръвоносните съдове най-опасно е абдоминалното затлъстяване.

Забележка. Премерете талията си: ако обиколката й е над 88 см за дамите и 102 см за господата, вие сте изложени на риск. Първо прегледайте диетата си.

Как влияе кръвната група върху развитието на сърдечни заболявания?

5. Справете се със стреса

Хроничният стрес изтощава нервната система и подкопава здравето. Наблюдавано е, че инфарктите и инсултите  се появят при тези, които са подложени на продължителен стрес.

Забележка. Отървете се навреме от негативните емоции и не се спирайте на неуспехите. Правете също йога, медитация, тай чи. Доказано е, че тези практики помагат за облекчаване на нервното напрежение и намиране на хармония със себе си.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес