Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 лесни начина да понижите нивата на кръвната захар БЕЗ лекарства

27 май 2024, 14:05 часа

Вашето тяло е невероятно изградена машина, която управлява нивата на кръвната захар, като произвежда инсулин, който позволява на клетките да използват циркулиращата захар в кръвта. Въпреки това множество фактори могат да нарушат управлението на кръвната захар и да доведат до хипергликемия.

Управлението на кръвната захар е особено важно за хората с диабет, тъй като състоянието може да доведе до крайни и животозастрашаващи усложнения. Ето 5 лесни и доказани начина за естествено понижаване на нивата на кръвната захар.

Упражнения и движение през целия ден

Още: Хималайската сол не е здравословна? Ето какво наистина съдържа

Редовните упражнения и физическата активност могат да ви помогнат да повишите инсулиновата чувствителност. Повишената инсулинова чувствителност означава, че вашите клетки могат да използват глюкозата в кръвта по-ефективно.

Упражненията също така помагат на вашите мускули да използват кръвната захар за енергия и мускулни контракции. Ако имате проблеми с управлението на кръвната захар, може би е добра идея да проверявате редовно нивата си преди и след тренировка. Това ще ви помогне да научите как тялото ви реагира на различни дейности.

Стремете се към 10-минутни упражнения 3 пъти на ден в продължение на 5 дни, като целта е 150 минути на седмица.

Пийте вода

Още: Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Пиенето на достатъчно вода може да ви помогне да поддържате нивата на кръвната си захар в здравословни граници. Освен че предотвратява дехидратацията, този полезен навик помага на бъбреците ви да изхвърлят излишната захар чрез урината.

Редовното пиене на вода може да рехидратира кръвта, да понижи нивата на кръвната захар и да намали риска от диабет.

Управлявайте нивата на стрес

Още: Кое повишава повече захарта - черешите или ягодите?

Стресът може да повлияе на нивата на кръвната ви захар. Когато сте под стрес, тялото ви отделя хормони, наречени глюкагон и кортизол, които причиняват повишаване на нивата на кръвната захар.

Стратегиите за управление на стреса могат да включват:

-физическа активност

- медитация

- дълбоко дишане

- водене на дневник

- психотерапия

Яжте храни, богати на хром и магнезий

Високите нива на кръвната захар и диабетът са свързани с дефицит на микроелементи, включително хром и магнезий.

Хромът участва в метаболизма на въглехидратите и мазнините. Може да подобри действието на инсулина, като по този начин подпомага регулирането на кръвната захар.

Богатите на хром храни включват:

- телешко, пилешко и пуешко месо

- пълнозърнести храни, като ечемик

- плодове и зеленчуци, като зелен фасул и ябълки

- бадеми

Магнезият също е от полза за регулирането на нивото на кръвната захар. И обратно - ниските нива на магнезий могат да доведат до инсулинова резистентност и намален глюкозен толеранс.

Яжте богати на пробиотици храни

Пробиотиците са приятелски настроени бактерии с множество ползи за здравето, включително подобрено регулиране на кръвната захар. Пробиотиците могат да понижат кръвната захар на гладно, HbA1c и инсулиновата резистентност при хора с диабет тип 2.

Проучване от 2016 установи, че подобренията в нивата на кръвната захар са по-значими при хора, които консумират пробиотици в продължение на поне 8 седмици. Постарайте се да хапвате повече кисело мляко, кефир, кимчи, кисело зеле.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес