Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

12 огромни ползи за здравето от консумацията на тиквички

29 август 2023, 07:45 часа

Тиквичките, универсална и богата на хранителни вещества лятна тиква, предлагат множество ползи за здравето, които ги правят ценно допълнение към вашата диета. Консумацията на тиквички може да допринесе за цялостното благосъстояние - от богатия им хранителен профил до потенциалното им положително въздействие върху различни аспекти на здравето.

1. Богати на хранителни вещества: Тиквичките са с ниско съдържание на калории и въглехидрати, като в същото време са богати на основни хранителни вещества като витамини А и С, калий и фолат. Тези хранителни вещества играят ключова роля за поддържането на здрава имунна функция, кожа и зрение.

2. Управление на теглото: Включването на тиквички в диетата ви може да помогне за регулиране на теглото. Високото съдържание на вода и диетични фибри подпомагат усещането за ситост, като ограничават преяждането и подпомагат целите за отслабване.

Още: Лесна рецепта: Печени тиквички със сирене и копър

3. Здраве на храносмилателната система: Диетичните фибри, съдържащи се в тиквичките, подпомагат здравословното храносмилане. Фибрите придават обем на изпражненията, като предотвратяват запек и подпомагат редовния храносмилателен процес. Освен това те подхранват растежа на полезните чревни бактерии, като допринасят за балансиран чревен микробиом.

4. Здраве на сърцето: Съдържанието на калий в тиквичките помага за регулиране на кръвното налягане, като противодейства на въздействието на натрия в организма. Поддържането на здравословен баланс между тези два минерала е от съществено значение за здравето на сърдечносъдовата система.

5. Антиоксидантни свойства: Тиквичките са пълни с антиоксиданти, включително витамин С и бета-каротин. Тези съединения помагат в борбата с оксидативния стрес, като намаляват риска от хронични заболявания и поддържат клетъчното здраве.

6. Здраве на очите: Богати на витамин А и зеаксантин, тиквичките подпомагат оптималното здраве на очите. Тези хранителни вещества се свързват с намален риск от свързана с възрастта дегенерация на макулата и катаракта.

Още: Как правилно да поливаме тиквичките в жегата?

7. Хидратация: С високото си съдържание на вода (над 90%) тиквичките допринасят за хидратацията. Поддържането на адекватна хидратация подпомага различни телесни функции, включително кръвообращението, регулирането на температурата и елиминирането на отпадъците.

8. Регулиране на кръвната захар: Ниският гликемичен индекс и съдържанието на въглехидрати в тиквичките ги правят благоприятна опция за хората, които регулират нивата на кръвната захар. Тя осигурява стабилно освобождаване на енергия, без да предизвиква бързи скокове на кръвната захар.

9. Здраве на кожата: Витамините и антиоксидантите в тиквичките допринасят за здрава и сияйна кожа. Витамин С подпомага производството на колаген, като спомага за еластичността на кожата и намалява появата на бръчки.

10. Здраве на костите: Тиквичките съдържат важни минерали като калций и магнезий, които играят решаваща роля за поддържането на здрави кости и предотвратяването на състояния като остеопороза.

Още: Хрупкави тиквички на фурна: Тайната е в панировката

11. Противовъзпалителни ползи: Някои съединения в тиквичките, като лутеин и зеаксантин, притежават противовъзпалителни свойства. Редовната им консумация може да помогне за намаляване на възпаленията в организма, което допринася за по-нисък риск от хронични заболявания.

12. Разнообразни кулинарни приложения: Мекият вкус и гъвкавата текстура на тиквичките ги правят отлична съставка за различни ястия. От спираловидните "зудли" до резените на скара и пълнените лодки от тиквички, тя добавя питателна нотка към ястията.

Включването на тиквички в диетата ви е вкусен и удобен начин да се възползвате от тези ползи за здравето. Независимо дали се консумират като гарнитура, добавят се към салати или се смесват в смутита, тиквичките могат да бъдат ценен съюзник в насърчаването на цялостното благосъстояние и жизненост.

Източник: Healthline

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес