Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новите проби показват завишени количества уран във водата в Хасково

19 април 2017, 12:14 часа • 1400 прочитания

Новите проби също показват завишени количества на уран са във водата в Хасково, съобщи БНР. В сила остава забраната от миналата седмица водата да се ползва за пиене и готвене.

Продължава наблюдението на показателите при краен потребител и тръбни кладенци, използвани за водоснабдяване. Храната за детски градини, училища, здравни и социални заведения се приготвя с бутилирана минерална вода.

На 18 април стана ясно, че е взето решение да бъдат спрени 2 помпени станциив Хасково, което означава, че водозахранването на града няма да е достатъчно.

„Стриктно изпълняваме предписанията на РЗИ – за осигуряване на бутилирана вода. Към настоящия момент обаче нямаме готовност за минаване на режим на намалено водоподаване. Ще търсим помощ от съседни общини, области, от министерства”, каза за  bTV зам.-кметът на Хасково Велин Балкански.

В Първомай, където също беше открит уран във водата, няма воден режим.

Неясна е и конкретната причина за замърсяваневто, но уранопреработвателното предприятие – отдавна изоставено, се намира само на няколко метра от последните къщи.

В града няма забрана за ползване на водата, а откритото количество на уран по думите на зам.- кмета Ружди Фелим, е много малко и няма място за паника.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес