Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на зимен чесън: Накиснете го в това преди да го засадите и ще останете изненадани

22 септември 2023, 12:07 часа

Колко по-бързо зимният чесън пусне корени и съответно се вкорени, съответно толкова по-добре той ще презимува и впоследствие ще расте.

За да може този процес да протича по-бързо и по-ефективно, опитни градинари използват специален разтвор (не един, а два), в който се накисва посадъчният материал.

Първата процедура се извършва, за да се дезинфекцират скилидките - това е единственият начин да получите здрав материал за засаждане. Второто решение има стимулиращ характер и е необходимо за добър растеж на кореновата система.

Засаждане на зимен чесън - направете това и реколтата му ще е по-богата от всякога

И така, планът за действие е следният: първо накиснете посадъчния материал в 1% разтвор на калиев перманганат за 20 минути. След това трябва да залеете чаша дървесна пепел с литър гореща вода и да оставите течността за 3 часа. След изтичането на времето можете да преместите водата в леген, така че утайката, така че утайката да не попадне в него – тя вече не ви трябва.

Поставете посадъчния материал в купата с инфузията за 12 часа и след това можете спокойно да го засадите в градината.

Други тънкости и правила при засаждане на зимен чесън

Важно е да се спазва и правилната дълбочина за засаждане. Най-често посевният материал се заравя на 3-5 см. В този случай засаждането се извършва 2-3 седмици преди първата слана .Обикновено това се пада в периода 20 септември - 10 октомври . В по-топлите райони с мек климат това е ноември.

Много градинари предпочитат да засаждат зеленчука на по-голяма дълбочина – 10-15 см. С този метод той се вкоренява по-добре и по-лесно понася зимните студове. В случая засаждането може да се осъществи от последното десетдневие на август до второто десетдневие на октомври.

Също така е важно правилно да определите най-подходящото място за засаждането на културата – почвата трябва да е плодородна с нормална или ниска киселинност.

По-добре е доматите, краставиците и бобовите растения да са предшественици на коментираната култура. Добри опции са още ранното зеле, тиквичките и тиквата. В този случай почвата ще бъде максимално наситена с органични торове.

Не се препоръчва зеленчукът да се засажда на места, които са били заети с картофи или лук. Това се дължи на факта, че съществува висок риск от „обмен“ на болести между тези култури (нематода, фузариум и др.).

Също така не трябва да засаждате зеленчука в райони, където тази година е прилаган оборски тор: в случая той ще даде изобилни върхове, слаби глави и ще бъде по-малко устойчив на гъбични заболявания.

Още: Чесън и лимон - всеки градинар трябва да знае тази рецепта

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес