Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на хортензиите през есента - опитни градинари разкриха тайните

12 септември 2024, 19:00 часа

Някои градинари са на мнение, че хортензиите не трябва да се торят през есента. Но въпреки това на всеки градинар е известно, че тези цветя не разкриват напълно красотата си без правилното торене.

Ролята на хранителните вещества до голяма степен е да подобрят здравето и естетиката на хортензиите. Ето защо можете да използвате готов есенен състав с необходимите компоненти.

Какво трябва да включва качественият тор за хортензии?

Калий с фосфор - смята се, че това са най-важните компоненти за есенното торене на хортензиите. Ролята на фосфора е важна: именно той насърчава образуването на пъпки, благодарение на които се радваме на пищен цъфтеж. Но калият дава на растението зашеметяващо красиви нюанси.

Смята се, че листата стават "сочни" на цвят благодарение на магнезия. Този елемент също така насърчава дълготрайния цъфтеж на растенията.

Само 2 гр от това ще накарат хортензията да цъфти по-пищно от всякога

Също така, висококачественият комплексен тор трябва да съдържа бор и магнезий. Ако не искате да купувате комплексен тор, тогава трябва да прилагате препаратите отделно. Препоръчително е да изберете суперфосфат, калиев сулфат, калиев магнезий, борофосфат и калиев монофосфат. Тези торове се използват съгласно инструкциите.

Подготовка на едролистна хортензия за зимата

Едролистна хортензия - тази градинска хортензия се нуждае от най-внимателна подготовка за зимата и надежден подслон, тъй като е податлива на замръзване повече от други видове. Факт е, че това капризно цвете цъфти от миналогодишните издънки. И ако цветните пъпки замръзнат върху тях през есента, тогава през следващата година няма да има цветя.

Подготовката за зимуване започва в средата на септември. Първо отрежете всички долни листа до средата на храста (не докосвайте горните). Това ще ускори процеса на лигнификация на издънките. След това храстът се подхранва с фосфорно-калиев тор: на 1 кв.м почва се добавят 40-60 гр суперфосфат и 30 гр калиева сол или 25 гр калиев сулфат.

След 3-4 седмици през октомври, без да се чакат настъпването на силни нощни студове, едролистните хортензии започват постепенно да се изолират. Това растение не се страхува от изсъхване, така че е по-добре да го покриете предварително, отколкото късно. Храстът се покрива с два слоя спанбонд.

С този лесен трик ще промените цвета на хортензиите си

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес