Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвети при избор на местоположение за зеленчуковата градина

12 април 2023, 16:54 часа

Изборът на място за градина не е толкова лесен колкото може да ви изглежда, особено ако сте начинаещ градинар. Колко слънце? Каква почва? Има много върпоси, на които да си отговорите, преди да запретнете ръкави.

Няма да ви е трудно да изберете място за зеленчукова градина, стига да имате предвид няколко неща. Местоположението на зеленчуковата градина трябва преди всичко да бъде избрано за ваше удобство. Градинарството трябва да ви носи удоволствие и радост.

Ако трябва да ходите известно време до местоположението на зеленчукова градина, шансовете вашето място за зеленчукова градина да бъде плевено и напоявано колкото трябва, са значително намалени и може да пропуснете редовното прибиране на реколтата.

ТОП 5 съвета, ако планирате своя собствена градина

Слънце

Друго нещо, което трябва да имате предвид, когато избирате място за градина, е колко слънце получава това място на ден. Обикновено зеленчуците се нуждаят от пълно слънце - поне шест часа слънце, въпреки че осем часа е по-добре. Не е толкова важно дали зеленчукова градина е огрявана сутрин или следобед, но проверете дали има общо шест часа слънце върху вашите зеленчуци.

Почва

Не се притеснявайте толкова за почвата. Ако имате избор, изберете мястото с по-глинеста почва. В противен случай всички почви могат да бъдат подобрени с компост и други средства, а ако почвата е много лоша, можете да изградите повдигнати лехи, където да отглеждате зеленчуците.

Основи при създаване на цветна градина във вашия двор

Дренаж

Дренажните растения не могат да растат в подгизнала почва. Позицията на зеленчуковата градина трябва да бъде малко повдигната. Ако зеленчуковата градина е разположена в подножието на хълм или във вдлъбнатина в земята, тя трудно ще изсъхне и растенията ще пострадат.

Токсични места

При засяване на зеленчукова градина, избягвайте зони, където опасни химикали, като оловна боя или масло, може да са проникнали в земята. Тези химикали ще попаднат във вашите зеленчуци, докато растат.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес