Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сол в градината - кога и как е правилно да се използва

22 април 2024, 10:05 часа

Много градинари активно използват готварска сол за борба с различни болести и вредители по култивираните растения. Но тази съставка има своите предимства и недостатъци, така че трябва да се използва внимателно и в допустими граници. Градинарите използват основно сол за борба с луковата муха. 

Приложение на солта в градината

Този продукт може да се използва за прогонване на градински мравки, къртици, мишки и други обитаващи почвата животни от района.

Яде ви се солено - лекар разкри какво означава това

Насажденията от домати се третират с физиологичен разтвор, за да се предотврати късната болест, въпреки че ефектът от това третиране е минимален, тъй като е много трудно да се отървете от това заболяване. Единственият аргумент в полза на солта в случая е, че ускорява узряването на доматите. Растението, обработено със солен разтвор, не образува гъста листна маса, което позволява на доматите да узреят по-бързо, а филмът от сол предотвратява развалянето на плодовете от късна болест.

Солта се използва като тор за цвекло и моркови, ако кореноплодите не се развиват достатъчно. Това ще ги направи по-вкусни и по-сладки.

Трапезната сол се разпръсква рано напролет върху снега около овощните дървета. Това ще подобри качеството на плодовете.

Солевият разтвор помага да се отървете от омразните плевели.

За борба с луковите мухи разредете чаша сол в кофа с вода и полейте леглото с лук, като внимавате да не попадне върху перата. Първото третиране се извършва веднага щом по перата се появи жълтеникавост, второто след 20 дни. Този продукт може да се използва и по друг начин - преди засаждането поръсетге сол във всяка бразда.

За подхранване на цвекло и моркови се приготвя разтвор от 50 гр сол и кофа вода, който се излива не в самите растения, а между редовете.

С помощта на сол може да прогоните къртиците по следния начин: намирете дупките им в градината, изкопайте ги и изсипете половин чаша суха сол. По-добре е да направите това там, където не растат зеленчукови и цъфтящи растения.

За да се намалят негативните последици от използването на сол, е необходимо почвата да се натори с органична материя през есента.

Опасността от сол за почвата

Солта е натриев хлорид и твърде големи количества от нея може да направят почвата плътна , блокирайки пътя на водата към корените на растенията. В случая те няма да могат да абсорбират хранителните вещества, съдържащи се в почвата. В резултат на това ще се появи хлороза , слабо развити растения и съответно добивите ще са ниски . Водният разтвор на сол допринася за бързото изразходване на хумуса в почвата, в резултат на което е необходимо допълнително прилагане на по-високи дози органична материя.

Добавка в солта, която в горещо ястие може да се превърне в отрова

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес