Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След прибирането на картофите трябва да се засажда само това - 3 варианта

11 септември 2024, 13:31 часа

След прибирането на реколтата от картофи е важно да изберете правилната култура за засаждане през следващата година, за да запазите плодородието на почвата и да осигурите добра реколта. Знаейки какво точно да засадите след тази култура, ще ви помогне да избегнете специфични за растенията заболявания.

Какво може да се засади след картофите?

Картофите активно изразходват хранителни вещества от почвата, така че за възстановяване на баланса е по-добре да засадите растения, които не изискват големи количества от същите елементи. Страхотни опции биха били:

  • бобови растения като грах или боб (тези растения обогатяват почвата с азот, което е особено полезно след отглеждане на картофи);
  • кръстоцветни култури като зеле, репички или ряпа (те растат добре в райони, където преди са били отглеждани картофи).

Здравен съвет за деня, 10 септември: Лекар: НЕ яжте картофи, ако страдате от това

Засаждането на такива култури помага за прекъсване на цикъла на заболяването и поддържа плодородието на почвата.

Възможно ли е да се засажда лук след картофи?

Лукът е друг добър вариант. Той не само понася добре почвата след картофите, но също така помага за контрола на вредители като нематоди, които могат да останат в почвата след отглеждането на кореноплодни култури. Затова, ако се чудите какво да засадите след картофите, лукът би бил добър избор.

Какво не трябва да засаждате след картофи - списък

Има и растения, които не трябва да се засаждат след картофи. Например:

  • домати
  • патладжани
  • пипер

Тези култури принадлежат към същото семейство пасленови като картофите и са податливи на същите болести. Като ги засадите на едно и също място, рискувате да останете без реколта.

Изборът на правилната култура за засаждане след картофите може да подобри структурата и плодородието на почвата и да намали риска от заболяване.

Бобовите растения, зърнените култури и лукът са отлични опции за засаждане след картофи. Избягвайте да засаждате други култури от семейство Пасленови, за да поддържате почвата здрава и плодородна.

Поръсете почвата с това след като приберете реколтата от картофи

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес