Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само опитните градинари правят това две седмици преди засаждане на зимен чесън

06 октомври 2024, 19:51 часа

За да бъде реколтата от зимен чесън добра, струва си да третирате лехите по специален начин две седмици преди засаждането на културата.

Какво трябва да направите 14 дни преди засаждането на зимен чесън?

Градинарите с опит споделят, че почвата трябва да се подхрани с доломитово брашно, суперфосфат или горчица на прах.

Доломитово брашно - някои градинари са на мнение, че този продукт се използва единствено за намаляване на киселинността на почвата. Да това средство ще се справи с тази задача, но то има и други ползи. Например, почвата ще стане богата на магнезий и калций. На квадратен метър площ се добавят 200 грама доломитово брашно.

Изпитан метод за засаждане на чесън - главите ще растат бързо с големината на юмрук

Суперфосфат - всички градинари с опит, които отглеждат зимен чесън, използват този тор, тъй като знаят, че той ще осигури адекватното му развитие. Това ще бъде ключът към добрата реколта. Три големи лъжици тор ще са достатъчни на квадратен метър площ.

Горчица на прах също не е излишна, така че не се колебайте да я добавите. Две чаши на квадратен метър площ ще бъдат напълно достатъчни.

Най-доброто време за засаждане на зимен чесън е три седмици преди първата слана. Оптималната температура на почвата за засаждане е до +10 градуса. В умерената зона тази температура обикновено е през втората половина или края на септември. Това е идеалното време за засаждане, тъй като чесънът трябва да има време да пусне корени.

Добри предшественици за чесъна са бобови растения, домати, чушки, краставици, ранно зеле, тиква и тиквички.

За засаждане трябва да изберете слънчево място. Почвата трябва да е рохкава, с ниво на киселинност от неутрално до ниско.

Преди засаждане на скилидки чесън се препоръчва почвата да се третира с един процент разтвор на меден сулфат. За да направите това, трябва да разтворите 100-150 грама от лекарството в 10 литра вода. Това количество разтвор е достатъчно за два квадратни метра почва.

Преди засаждане скилидките чесън трябва да бъдат третирани със специални разтвори. За да направите това, трябва да разредите 15 милиграма еднопроцентов разтвор на меден сулфат в 1-1,5 литра вода. Скилидките трябва да се потопят в разтвора за 10 минути.

НЕ засаждайте лук и чесън на това място

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес