Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прибиране на реколтата от чесън и съхранение

19 септември 2023, 19:33 часа

Има няколко сорта чесън, които се делят спрямо климатичните зони и времето през вегетационния сезон. Те са ранни, среднозрели и късни. Топлината ги ускорява, студът ги забавя в растежа.

Луковиците са готови, когато повечето от долните листа покафенеят. Горните все още ще изглеждат зелени. За прибиране на реколтата изберете облачен ден, като почвата трябва да е суха, така че избягвайте дъждовните дни. Разхлабете почвата с вилица за копаене, като я пъхнете доста далеч от главите, след това ги повдигнете от реда и ги поставете в плосък съд.

Тайните на градинарите при засяване на чесън в домашната градина

Сушене на чесън

След като съберете успешно реколтата си от чесън – трябва да я изсушите. Оставете целите растения да изсъхнат на един слой. Не трябва да са на пряка слънчева светлина и времето трябва да е топло, но не и горещо.

Когато външната обвивка стане хартиена, изчеткайте колкото е възможно повече мръсотия и подрежете корените. Може да сплетете стъблата им, но не чакайте много, за да го направите, защото може да започнат да се чупят и напукват.

Засаждане на чесън от скилидка – съвет от опитните градинари

Готовият чесън все още ще изглежда мръсен в сравнение с това, което виждате по магазините, но по-добре го оставете така, защото по-нататъшното почистване може да съкрати живота на съхранение.

Съхранение на чесън

Идеалната температура за правилно съхраняване на чесъна е 12-21 градуса. Влажността трябва да е умерена, а циркулацията на въздуха да е много добра в помещението. Не оставяйте чесъна на пряка слънчева светлина, но помещението трябва да е добре осветено. Не съхранявайте чесъна в хладилник или в найлонови торбички.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес