Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отглеждане на ЧЕСЪН: Основи при засаждане

28 август 2023, 15:39 часа

Чесънът може да бъде отглеждан на закрито, но няма да получите глава чесън, както бихте направили, когато засадите скилидки в градината. Това, което ще получите, са кълнове от чесън или зеленчуци, които са зелените върхове на луковицата. Зелените все още са доста вкусни и могат да се използват като подправка или гарнитура. Техният вкус е по-лек и нежен от този на пресен чесън.

Ако искате да отгледате и имате цели глави чесън, трябва да ги засадите на открито. Те имат нужда от студена зимна латентност, за да произведат кората (цветето) и да генерират глава. Тази култура се отглежда сравнително лесно, като може да засадите в саксия или в повдигната леха.

Тайните на градинарите при засяване на чесън в домашната градина

Отглеждане на чесън на закрито

За да отглеждате зеленчуци от чесън на закрито, засадете три или четири скилидки в саксия, пълна с почва за саксии. Поставете ги на слънчев перваз на прозореца и ги полейте леко. Зелените части ще пораснат само за седем до 10 дни. Ако искате да имате непрекъснато чесън под ръка, трябва да засаждате нови скилидки последователно, тъй като те ще бъдат изчерпани, след като пораснат зелените части.

Отглеждане на чесън на открито

Чесънът обича добре дренираща почва с pH от около 6,5 до 7. Ако имате тънка или песъчлива почва, може да използвате добавки за почвата, за да помогнете за оптималния растеж на вашия чесън.

ПРОБЛЕМИ при отглеждане на чесън в градината, за които да внимавате

Отлежалият животински тор може да бъде добро допълнение, което да помогне на тази култура да процъфтява и да бъде добре наторена през есенните месеци. Не използвайте непреработен животински тор, защото така лесно може да разпространите болести по растенията.

Чесънът предпочита пълно слънце, така че изберете подходящо място. Така ще предоставите най-добрите условия за отглеждане и ще му помогне да процъфтява и да израсне в големи красиви луковици.

Колко време отнема чесънът да порасне?

Чесънът е готов за прибиране на реколтата около седем до осем месеца след засаждането. Признаци, които да следите, са зелените листа да станат кафяви, а стъблата на цветята – меки.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес